BRODOVI BEZ PRISTANA: Već dve godine otežano iskrcavanje turista na Dunavu

J. BEKIĆ

31. 01. 2019. u 10:02

БРОДОВИ БЕЗ ПРИСТАНА: Већ две године отежано искрцавање туриста на Дунаву

Pristan pre naleta leda

Opština Apatin čeka pomoć države za rekonstrukciju

PRISTAN za putničke brodove u Apatinu, koji je nagomilani led na Dunavu uništio u noći između 13. i 14. januara 2017. godine još nije u funkciji, i to zbog nedostatka novca. Kako najavljuju nadležni u Opštini Apatin, uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija pristana. Prema rečima Dubravke Korać, zamenice predsednika Opštine, vrednost investicije procenjena je na 40 miliona dinara.

- Naši planovi su da, pre svega, obavimo sanaciju pristana u toku godine, jer su najavljeni dolasci putnika brodovima i bila bi velika šteta da ne budemo u prilici da ih ugostimo. Kako je ovo velika investicija, jedan deo sredstava smo predvideli u budžetu, a drugi deo bi trebalo da obezbedimo iz Ministarstva turizma i Pokrajinskog sekretarijata - kaže Koraćeva.

Ona dodaje da lokalna samouprava planira da rekonstrukcija pristana bude što pre okončana i da se pristan ponovo uvrsti na mapu kruzera koji plove Dunavom.


PROČITAJTE JOŠ - Uskoro šest novih pristaništa


Pristan se sastoji od ploveće platforme od lakog betona širine četiri metra i dužine 50 metara, postavljene na 17 pobijenih šipova, a izgrađen je po najvišim evropskim standardima. Nakon urušavanja pristana, procene su bile da je oko 19 miliona dinara potrebno samo za uklanjanje šipova koji su tada napukli. Opština je vrlo brzo donela odluku o potpunoj rekonstrukciji pristana, jer je on važna tačka na turističkoj karti ovog kraja.

U opštinskom budžetu za rekonstrukciju pristana planirano je 8.000.000 dinara. Posle podvodnog snimanja i procene nastale štete, urađen je projekat rekonstrukcije, pa loklna samouprava očekuje pomoć države i pokrajine.

PLANOVI Dubravka Korać

- Prema našim planovima putnici bi u Apatinu trebalo da, umesto dosadašnjeg svraćanja na nekoliko sati, borave tri dana. Ako posete kruzera prođu onako kako je planirano, verujem da nam to otvara velike mogućnosti za dobru buduću saradnju i sa ostalim kompanijama, čiji kruzeri plove kraj našeg grada. Naša šansa je i u tome što u Srbiji nema mnogo kvalitetnih pristana u ovom trenutku, a mi imamo i kapacitete da popunimo program boravka turista - veli Dubravka Korać.


GUBITAK

PREKO putničkog pristana u Apatinu godišnje prođe oko 500 putničkih brodova i oko 50 kruzera, koji dovode više hiljada turista, od čega je opštinska TO solidno prihodovala.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije