NA krčmljenje imovine pivare ZIP, industrijskog prvenca grada na Begeju, gde se od 1745. neprekidno, skoro dva i po veka, proizvodio penušavi napitak, sve do odlaska pivare u stečaj i bankrota 2010. godine, stavljena je tačka!

Poslednja vredna stvar propalog giganta iz sastava kombinata "Servo Mihalj" portirnica sa placem od 23 ara, prikupljanjem javnih ponuda, prodata je preduzeću "MND transport" iz Beograda. Ponuda Beograđanina Nenada Stanića od 7,2 miliona dinara, što je polovina procenjene vrednosti, bila je prihvatljiva Zrenjanincima, pa je neugledan objekat, ali sa vrednim placem, dobio novog vlasnika.


PROČITAJTE JOŠ: Požega: Sad se vraćaju na stara izvorišta

Zbog nedavne izmene plana generalne regulacije prostora na kojem je portirnica, kao i legalizovanja stambene izgradnje, mada to nije velika urbanistička površina, neko je pomislio da bi ovde mogla da nikne stambena zgrada. Vlasnik portirnice, međutim, odbacuje mogućnost stanogradnje.

- Nismo se još opredelili za karakter investicije, ali najverovatnije ćemo podići poslovni prostor - izjavio je za "Novosti" Stanić.

Dragan Božić, stečajni upravnik, objašnjava za naš list da ova prodaja neće uticati na drugi plac, odnosno ometati fabrički krug nekadašnje pivare, gde se nalaze ostale nekretnine u vlasništvu grada. U jednoj od zgrada smešteno je JP "Rezervati prirode". Tu je i objekat u kojem je nedovršena postavka Muzeja piva, kao i pivnica "Četiri konja debela".

Pojedine nekretnine trenutno u posedu grada, predmet su restitucije, a povraćaj traže naslednici Dušana Dunđerskog, poslednjeg vlasnika pivare.

- Dobra vest je da se priprema nacrt glavne deobe. Skoro svi poverioci, među kojima su i bivši radnici, namireni su, pa očekujem da stečaj uskoro bude okončan - napominje Božić.


PROČITAJTE JOŠ: Pronađena beba u okolini Požarevca

KRAJ NA OTPADU

PROŠLE jeseni mašine i oprema nekada čuvene i jedne od najstarijih srpskih pivara, završile su kao staro gvožđe na šabačkom otpadu. Time je okončana i istorija ovog dragulja industrijskog nasleđa Zrenjanina.