NARODNI poslanici sa juga Srbije lane su u Skupštini Srbije bili aktivniji nego tokom 2017, pa se njih 21 sa govornice obraćalo prosečno 39 puta - ukupno 814 puta. Prednjači Jelena Žarić Kovačević iz Niša koja je 93 puta diskutovala, dok je samo tri obraćanja zabeležio Milorad Hadži Stošić (PUPS).

- Veliki napredak je ostvario i poslanik iz Vranja Slaviša Bulatović koji se tokom 2017. nije javljao, a lane je diskutovao 31 put. Poređenja radi, najaktivniji poslanik u Narodnoj skupštini ima 385 obraćanja, dok je zbir tri najaktivnija poslanika sa juga Srbije 236 - kaže urednik internet platforme "Moj poslanik" Milan Babić.

Pročitajte još: Niš: Investicije ili zalet za izbore?

Istovremeno, već pomenuti predstavnik naprednjaka u drugom mandatu i advokat Jelena Žarić Kovačević kaže da je nije toliko važan broj obraćanja, koliko produktivnost...

- Ponosna sam i na to što predsedavam poslaničkom grupom "Prijateljstva" Narodne skupštine sa UAE, a konkretan proizvod je donacija od milion dinara za osnovnu školu u Niškoj Banji. Inače, svaki slobodan trenutak provodim u Nišu i trudim se da budem u kontaktu sa svim ljudima, a ne samo sa stranačkim kolegama. Zato dva puta mesečno organizujem i prijem građana, ali mi se ljudi obraćaju mahom zbog problema koji uopšte nisu iz domena rada narodnih poslanika. Najčešće se žale na sudske presude, čestio su problemi koji uključuju i Centar za socijalni radi, ili, jednostavno, traže da im zaposlim nekoga iz porodice - precizira Jelena Žarić Kovačević.

Zapaženu aktivnost u Skupštini Srbije imao je i Milija Miletić (USS) koji se, iako dolazi iz male sredine kakav je Svrljig, obraćao se čak 71 puta i po izlascima za govornicu je odmah iza demokrate Gorana Ćirića, koji je diskutovao jedanput više.

Pročitajte još: Iz pet okruga juga Srbije 21 poslanik

- I mimo sednica, u svakodnevnim kontaktima, ostale poslanike bez politikanstva informišem o tome kako živi narod na jugoistoku Srbije i verujem da se glas takozvanog malog čoveka sada više čuje - zaključuje Miletić koji je posebno ponosan što će uskodo da počne rekonstrukcija pruge od Niša ka Svrljigu, Knjaževcu i Zaječaru, a poboljšan je i napon struje u rubnim područjima njegove opštine.

Miletić (levo) na terenu

ZAMKE STATISTIKE

- ČINjENICA da sam se našao na začelju liste narodnih poslanika sa juga Srbije po broju obraćanja parlamentu ne odražava pravu sliku. Jer, ja sam neuporedivo više angažovan u radu skupštinskih odbora i član sam čak četiri takva tela - objašnjava Milorad Hadži Stošić (na slici) i tvrdi da je nemerljiv i njegov svakodnevni kontakt sa ljudima.