KADA postanem prvi čobanin opštine Despotovac, nadam se da ću da ostavim politiku. S ovcama je mnogo lakše, jer su iskrenije, a i ne repliciraju - šali se Saša Janković, pomoćnik predsednika opštine Despotovac i predsednik Udruženja privrednika opštine Despotovac u okviru Privredne komore Srbije.

Konkurisao je, kaže, pri Upravi za agrarna plaćanja Vlade Srbije za subvencije za kupovinu umatičenih stada, u avgustu kupio 63 ovce rase il de frans i smestio ih na farmi porodice Milenković iz Strmostena, koja je, takođe zahvaljujući subvencijama, kupila 91 ovcu.

Pročitajte još: Livadu zabelilo skoro 1.500 ovaca i jagnjadi (FOTO)

- Poljoprivredno gazdinstvo vodi se na moju kćerku Jelenu (24), ali dok je ona na studijama moj sin Nikola (22) i ja uzgajamo ovce. Odlučili smo se za francusku "mesnatu" rasu, jer daje 65 odsto čistog mesa. Nije zahtevna, može da izdrži velike temperaturne razlike, jagnji se tri puta za dve godine. Uložen novac kroz jagnjad trebalo bi da se vrati za dve godine - kaže Janković.

IAKO se nikada nisu bavili ovim poslom, shvatili su da je budućnost u proizvodnji hrane. Milenkovići su iskoristili subvencije i prošle godine napravili farmu od 900 kvadratnih metara u kojoj mogu da uzgajaju 600 ovaca. Već su dobili povraćaj od 65 odsto uloženih sredstava. Farma je po kapacitetu najveća u opštini, a izgrađena je po evropskim standardima.

- Za razliku od poljoprivrednika koji svaštare, ovo je profilisan, školski primer farme. Ambijent je prirodan, jer ga čine isključivo drvo i kamen. Mušku jagnjad ćemo da prodajemo, a žensku da čuvamo za priplod. Plan nam je da imamo "300 majki", odnosno 300 umatičenih ovaca za reprodukciju. Ako nađemo dobro tržište, možemo da gajimo i više - veli Janković, koji će na proleće u Plažanu da napravi sopstvenu farmu od 500 kvadratnih metara.

BRINE O 600 OVACA

NA farmi radi Nemanja Stojičić iz Leskovca. Dnevno ovcama posveti oko dva i po sata. Na ovakvoj farmi, kaže, jedan radnik može da brine o 600 ovaca, jer nije "frankenštajn" varijanta kao kod većine stočara, koji moraju da rade od jutra do mraka.