NA adrese bivših radnika IMK “29. novembar” iz Subotice počele su da pristižu prve presude za naknadu nematerijalne štete, koju su dobili u sporu protiv lokalnog Privrednog suda jer im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Tužbe je podnelo oko 600 radnika nekadašnjeg giganta koji je pre dve decenije otišao u stečaj, dosad je stiglo 29 presuda, a devetoro je već dobilo novac. Po odluci Višeg suda bivšim radnicima pripada 500 evra, kao naknada za pretrpljenu nematerijalnu štetu.

Pročitajte još -c: Plate čekaju dve decenije

Nekadašnje “carstvo dobre hrane” prvi put otišlo je u stečaj 1999. godine, radnici su prijavili sudu potraživanja, ali zbog stečaja, ponovnog pokretanja proizvodnje, restrukturiranja, ponovnog stečaja i na kraju rasprodaje imovine, zarade nikada nisu dobili.

Pročitajte još - "Sever" preživeo, "Fidelinka" se nada novom gazdi

- Preduzeće je 1999. otišlo u stečaj i tada su Privrednom sudu predata potraživanja radnika. Potom se 2001. njih 220 vratilo u firmu, ali je onda počelo restrukturiranje, da bi 2008. ponovo otišla pod stečaj. Imovina je prodavana deo po deo, ali je novac od prodaje uglavnom odlazio na izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi i drugim državnim organima. Radnici nisu dobili ništa - podseća Ištvan Huđi, iz Samostalnog sindikata Subotice. - Ljudi su već polako digli ruke, ali smo formirali inicijalni odbor, koji zastupa prava radnika. Dosad nam je oko 1.000 bivših radnika dalo punomoćje da ih zastupamo.

Mijo Muvić dobio obeštećenje

Među onima koji su presavili tabak, tužili državu i dobili spor je i Mijo Muvić, jedan od devetoro radnika kojima je isplaćena odšteta.

- Ispunjavao sam uslov da imam pet godina do penzije, te sam uzeo socijalni program, otišao na biro. Ovo što smo dobili nije mnogo, jer nam se duguje znatno više, ali nam znači svaki dinar - iskren je Mijo.

Kako se očekuje, svi koji su podneli tužbe do kraja godine trebalo bi da dobiju naknadu za pretrpljenu nematerijalnu štetu. Potom će početi sudska bitka za naknadu materijalne štete, odnosno, neisplaćenih zarada, koje po čoveku iznose oko 1.000 evra.

OSTALE SAMO MALE PIJACE

OD “29. NOVEMBRA” ostao je samo kompleks u Malim Pijacama.

- Tamo se nalazi silos, 84 hektara oranica i nekoliko pratećih objekata, i oni će biti ponuđeni na prodaju. Prodavaće se kao pravno lice, tako da će sve ono nerešeno, preuzeti onaj ko to bude kupio. Možda će se tada stvoriti uslovi da se izmire obaveze prema radnicima - objašnjava Marija Novkov, predstavnica udruženih radnika.