Novi Sad: Skučen prostor za nove knjige

Z. GRUMIĆ

ponedeljak, 21. 01. 2019. u 17:07

Нови Сад: Скучен простор за нове књиге

Gradska biblioteka u Novom Sadu

Planiran novac za dogranju centralnog objekta gradske biblioteke u Novom Sadu. Širenje u Dunavskoj, ili gradnja na novoj lokaciji

HRONIČNI problem nedostastka prostora, s kojim se Gradska biblioteka (GB) Novi Sad suočav već decenijama, trebalo bi da bude rešen ove godine budući da su, u saradnji sa Gradom kao osnivačem, preduzeti konkretni koraci u dobrom pravcu.

U okviru plana investicionih aktivnosti, koji je sastavni deo godišnjeg Programa rada GB, predviđen je iznos od dva miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju centralnog objekta Biblioteke.

Pročitajte još: Novi Sad: Biblioteka na plaži

Moguće je, kako se navodi u Programu prihvaćenom krajem minule godine od Skupštine grada, da će posle završetka postupka kod republičke Direkcije za restituciju, projektna dokumentacija biti izrađena za dogradnju centralnog objekta GB u Dunavskoj 1, ili na nekoj novoj lokaciji.

- Pronalaženje konačnog, najboljeg rešenja u korist svih stanovnika grada, značajno će doprineti povećanju kulturnog kapaciteta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine - ističu u GB.

Centralni objekat Biblioteke, koji se nalazi na samom početku Dunavske ulice, jeste zadužbina i spomenik kulture. Ta zgrada je u postupku restitucije i povraćaja imovine prethodnim vlasnicima, što za budući rad GB stvara određenu neizvesnost pa je, kako navode u najstarijoj novosadskoj ustanovi kulture, dobra okolnost to, što je u Strategiji održivog razvoja Grada Novog Sada od 2016. do 2020. godine predviđena dogradnja Gradske biblioteke.

Pročitajte još: Novi Sad poklonio 2.950 knjiga biblioteci u Srebrenici

Gradska biblioteka svoje programske aktivnosti trenutno realizuje na 2.870 kvadratnih metara prostora, a prema nacionalnim standardima, sleduje joj više od 10.000 kvadratnih metara. Stoga u GB veruju da će tokom ove godine biti rešeno pitanje lokacije za dogradnju objekta Biblioteke.

Detalj iz biblioteke - Foto Arhiva "Novosti"


U FONDU 280 RETKIH NASLOVA

NOVOSADSKA Gradska biblioteka, koja radi u razgranatoj mreži od 27 ogranaka u gradu i naseljima, raspolaže sa više od 527.000 knjiga i 1.380 naslova časopisa, od čega je u Zavičajnoj zbirci 280 primeraka starih i retkih knjiga.

- Beležimo godišnje više od 26.800 članova i oko 120.000 korisnika “na daljinu” (internet i “Fejsbuk”) - ističu u najstarijoj novosadskoj biblioteci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije