Novi Sad: Pumpe čuvaju okolinu

Z. GRUMIĆ

16. 01. 2019. u 08:15

Kod kvantaške pijace u Novom Sadu počela gradnja crpne stanice otpadnih voda. "Uvertira" za centralni prečistač. Radovi vredni 860 miliona dinara

Нови Сад: Пумпе чувају околину

Obavljen značajan deo zemljanih radova, Foto D. Dozet

U neposrednoj blizini novosadske kvantaške pijace pre mesec dana počela je izgradnja Nove glavne crpne stanice otpadnih voda (NGC 1) koja bi, prema planu, trebalo da bude završena za nešto više od godinu dana.

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, radnici i mehanizacija su u proteklih 30 dana obavili veliki deo, pre svega zemljanih radova na tom gradilištu na uglu Beogradskog keja i Ulice Marka Miljanova.

- Nova crpna stanica projektovana je da primi vode južnog sliva sa postojeće Crpne stanice u Radničkoj ulici, koja bi trebalo da bude ugašena, kako je planirano, u naredne dve godine - navode za "Novosti" nadležni u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Tu temu je nedavno u razgovoru sa novinarima dotakao i gradonačelnik Miloš Vučević, istakavši da je za realizaciju te velike investicije iz gradske kase izdvojeno oko osam miliona evra.

- Jačanje kapaciteta prečišćavanja otpadnih voda, odnosno izgradnja crpne stanice kod Kvantaške pijace jeste preduslov za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda - rekao je Vučević, napominjući da će izmeštanjem stanice u Radničkoj ulici biti oslobođena jedna od najatraktivnijih parcela za izgradnju poslovnih i drugih objekata.

U novosadskom "Vodovodu" napominju da je generalni projekat za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda završen i da se trenutno čeka izveštaj revizione komisije. Posle toga uslediće izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti, koja će biti paralelno rađena sa studijom uticaja na okolinu i sa odgovarajućim urbanističkim planom.

Kako je predviđeno propisima, posle idejnog projekta sledi raspisivanje tendera za izradu tehničke dokumentacije, procedura dobijanja građevinske dozvole i izvođenje radova.

- Budući da je reč o kompleksnom poslu i najvećoj investiciji u komunalnom sistemu grada, nezahvalno je precizirati rok za završetak centralnog prečistača - dodaju sagovornici u "Vodovodu".

IZVOĐAČI

RADOVE, odnosno, izgradnju nove glavne crpne stanice kod "Kvantaša", izvode novosadska preduzeća "Energotehna Južna Bačka", GP "Graditelj NS" i "Tehnounion eksim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije