KONCERTOM Zdravka Čolića, na kome se očekuje između 20.000 i 30.000 posetilaca, počeće 1. februara jubilarni 50. "Praznik mimoze". Dan kasnije uslediće tradicionalna Fešta od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri i prvi od četiri velika maskenbala koliko ih je planirano ove godine.

Program će obojiti koncerti i fešte na otvorenom, večeri mediteranske pesme, međunarodne karnevalske povorke, međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala, izložba cveća, dečji i sportski programi, vinske večeri, večeri piva, umetnički programi u kojima će učestvovati i biti predstavljeni i gradovi prijatelji Herceg Novog.

Pročitajte još - Čola otvara 50. "Praznik mimoze"

Predsednik Opštine Stevan Katić istakao je da je ovaj festival jedan od najznačajnijih događaja za Herceg Novi u 2019. godini, a potpredsednica Opštine Danijela Đurović podsetila da je popularni Čolić upravo u Herceg Novom prvi put javno nastupao pre 52 godine.

Direktorka Javne ustanove kulture "Herceg fest", koja je producent "Praznika", Gordana Krcunović predstavila je okvirni program manifestacije, najavljujući da će pored Čolićevog biti organizovani koncerti na kojima će nastupiti Saša Matić, Kaliopi, Dženan Lončarević.

- Imaćemo dane Beograda, Novog Sada, Poljske, Italije, Kine, Nemačke, Turske, Norveške, Finske, Slovenije, kao i bogat sportski program u kojem se izdvajaju tradicionalni međunarodni plivački miting, "Trka karića", "Picigin", "Skalinada" - navela je Krcunovićeva.

Pre Nove godine formirani su povoljni paket--aranžmani za boravak u Herceg Novom tokom februara i marta, informisao je direktor Turističke organizacije Pavle Obradović, i ocenio da je posebno važno što "Praznik mimoze" ponovo izlazi iz granica našeg regiona i probija se na strana tržišta.

Zoran Živković, član Direkcije "Praznika mimoze", iz umetničkih programa je izdvojio 52. Zimski salon u hercegnovskoj galeriji, najprestižniji i najstariji događaj ove vrste u regionu. Najavio je i dve pozorišne predstave "Krvave svadbe" i "Mali pirat", kao i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ukupna vrednost organizacije 50. "Praznika mimoze" procenjuje se na oko 250 hiljada evra. Glavni sponzori su Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija.


ŠIROM REGIONA

POSLE višegodišnje pauze "Praznik mimoze" najavljivaće karavan u kojem su Gradska muzika, mažoretke, trombonjeri i maske.

Planirana su gostovanja u Vrbasu i Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu, Višegradu, na Zlatiboru, u Bijeljini i Banjaluci, Ljubljani, Novom Mestu, Kranju, Trebinju i u većini gradova u Crnoj Gori.

Cilj je da "Praznik mimoze" zaintrigira posetioce, dovede ih u Herceg Novi tokom zime i najavi sezonu koja bi trajala tokom čitave godine, objasnio je menadžer Opštine Dragan Šimrak.