Kikinda: Dva bunara pri kraju, gradi se fabrika vode

R. ŠEGRT

15. 01. 2019. u 11:28

U Kikindi ove godine počinje izgradnja fabrike vode, prva faza projekta uveliko odmakla. Postrojenje vredno šest miliona evra uz pomoć kredita nemačke banke i države

Кикинда: Два бунара при крају, гради се фабрика воде

Po zdravu vodu odlaze na javne česme Foto R. Š.

GRAD Kikinda će tokom ove godine raspisati međunarodni tender za izbor izvođača radova za instaliranje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Kako je najavio gradonačelnik Pavle Markov, time će početi druga faza izgradnje fabrike vode u ovom gradu, koja će se organizovati paralelno sa prvom fazom, koja je u toku. Vrednost tendera biće oko milijardu dinara, a za izgradnju postrojenja potrebne su tri do četiri godine. Projekat će se realizovati uz pomoć Nemačke razvojne banke (KFW).

- Prošle godine počeli smo prvu fazu izgradnje fabrike vode. Oko 200 miliona dinara uložili smo u rekonstrukciju vodovodne mreže, završava se gradnja dva nova bunara, odnosno izvorišta vode za piće i zamena vodomera, tako da u ovu godinu ulazimo sa većim delom završene prve faze projekta. Plan je da se do kraja godine objavi međunarodni tender za građevinske radove za postrojenje. To je važan deo projekta, jer je određena tehnologija za prečišćavanje. U Kikindi više nije pitanje da li će građani imati zdraviju vodu za piće i ko će da izgradi fabriku vode, pitanje je samo trenutka kada će to biti završeno - naglašava Markov.

Projekat će se realizovati uz pomoć Nemačke razvojne banke, ali gradonačelnik kaže da kredit još nije aktiviran. Ranije se pominjalo da će Kikinda za fabriku vode koristiti oko šest miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu vode i rekonstrukciju vodovodne mreže.

- Naše opredeljenje je da koristimo ta sredstva, jer je to najbolja ponuda. Sve dok se ugovor o kreditu ne potpiše, model finansiranja može da se promeni. Međutim, obaveze su uvek slične, a nas zanima konačna korist, a to je pouzdana tehnologija prerade vode i vreme završetka projekta. Sva rešenja oko tehnologije prečišćavanja vode rade konsultanti banke i to na osnovu pouzdanih dugogodišnjih ispitivanja - objašnjava Markov.

Pavle Markov

Kako je ranije bilo predviđeno, od ukupne vrednosti investicije od šest miliona evra, 70 odsto je kredit KFW, a 30 odsto su bespovratna sredstva nemačke države.

ŽUTA, PUNA AMONIJAKA I HLORA

VODA iz kikindskog vodovoda je hemijski neispravna već na izvorištu, žućkaste je boje, neprijatnog mirisa, povećane temperature i koncentracije amonijaka, organskih materija, zbog čega se hloriše. Zbog ovih svojstava ne odgovara pravilniku o higijenskoj ispravnosti i veoma je teška za preradu. Jedino rešenje za dobijanje zdrave vode jeste izgradnja postrojenja za preradu. Voda iz vodovoda nije zabranjena za upotrebu, pa je građani koriste, ili se prečišćenom vodom besplatno snabdevaju sa javnih česama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije