KINESKO-DANSKA KOMPANIJA U RUMI: Posao za još 300 radnika

S. KOSTIĆ

26. 12. 2018. u 11:02

"Heltker Jurop" u Rumi započinje izgradnju trećeg pogona. Pretposlednja faza radova u Industrijskoj zoni će koštati oko 10 miliona evra

КИНЕСКО-ДАНСКА КОМПАНИЈА У РУМИ: Посао за још 300 радника

Detalj iz postojeće proizvodnje Foto S. Kostić

POČINjE izgradnja trećeg proizvodnog pogona kinesko-danske kompanije za proizvodnju memorijske pene "Heltker Jurop", koja će u rumsku Industrijsku zonu uložiti više od deset miliona evra. Ovaj investitor, inače, u Srbiji posluje već tri godine, dosad je realizovao dve od najavljene četiri faze i dogodine će - pored već angažovanih 600 - zaposliti još najmanje 300 radnika.

Kako je najavljeno, završetkom treće faze će fabrika u kojoj se proizvode dušeci, naddušeci i jastuci od memorijske pene, pored dve postojeće hale, tokom 2019. dobiti još jednu, pa će se proizvodnja obavljati na površini od čak 70.000 kvadrata.

- Takozvani zemljani radovi su već završeni, i čekamo još neke dozvole pa da započnemo izgradnju. Od početka godine smo završili drugi pogon na 10.000 kvadrata, a kada okončamo sve četiri faze koje smo najavili još na početku poslovanja u Rumi, bićemo jedna od najvećih fabrika u Srbiji - kaže direktor "Heltker Juropa" i zastupnik investitora Aleksandar Podravac, i precizira da je čak 98 odsto proizvodnje namenjeno izvozu, odnosno evropskom i tržištu SAD.

Inače, investitor je prvobitnih 5,6 hektara dobio bez naknade, na osnovu Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta i u skladu sa Planom zapošljavanja 225 radnika. Veoma brzo se, međutim, ispostavilo da im ta površina neće biti dovoljna, pa su kupili dodatnih 3,2 hektara.

- Vrednost naše ovogodišnje proizvodnje dostiže 25 miliona evra, a već dogodine očekujemo da će taj bilans biti udvostručen. Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, ali nastavljamo ulaganja i proširivanje kapaciteta jer nam je cilj još veća dobit - kaže Podravac, i podseća na to da će sve četiri faze investicionog ciklusa koštati oko 50 miliona evra, uz zapošnjavanje čak 1.200 ljudi.

Konkurs za nove radnike je već otvoren, a kompanija je organizovala prevoz za zaposlene iz ostalih, mahom okolnih opština.

CENTAR

POGON ove firme u Kini se prostire na čak 400.000 kvadrata. Tokom poslednjih nekoliko godina su pozicije u matičnoj zemlji ojačali plasiranjem novog brenda pod nazivom "Emili", a Aleksdandar Podravac najavljuje da će deo proizvodnje za evropsko tržište biti premešten upravo u Rumu.

Inače, "Heltker Jurop" je 2012. nastao u Novom Sadu, kao rezultat zajedničkog ulaganja danske kompanije "Everest" i kineskog "Heltkera", svetskog lidere u proizvodnji memorijske pene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Arsenije

26.12.2018. 11:15

Sigurno je jedno - stranci imaju sigurnost u svoje investicije. Srbija se dize iz pepela i tako stice i politicki ugled u svetu. Kriticari, u zemlji, koji smatraju da je to prodaja radne snage za bagatelu,neka iz svog dzepa isplacuju vise. Pitam, sta bi radili i od kojih para bi ziveli radnici da nisu dobili posao kod stranih poslodavaca? Tacno je da je Srbija deo Evrope ali ista ta Evropa trazi nesto sebi blize od Tajlanda ili Tajvana.

Napred Srbijo

27.12.2018. 05:04

Samo neka se gradi I pravi I sto više ljudi zaposli u svojoj Zemlji. Čestitamo !!!!!!