Lipovica sva u voću

G. M. ZORIĆ

ponedeljak, 24. 12. 2018. u 07:15

Липовица сва у воћу

Nekada gastarabajteri, danas uzorni proizvođači - Foto G. M. Zorić

Dijaspora promenila lik gornjoresavskom selu na padinama Beljanice. Umesto u grandiozne kuće i lokale, ušteđeno ulažu u - plantaže

ŽITELjI gornjoresavskog sela Lipovica - smeštenog na tromeđi opština Despotovac, Žagubica i Petrovac na Mlavi - koje je od centra lokalne samouprave udaljeno više od dvadeset kilometara, od davnina su u ovom delu Srbije slovili za vrsne proizvođače šljivovice.

I danas u ovom selu gotovo da nema kuće bez malog porodičnog šljivika, ali je sve više onih koji gaje i druge sorte voća, na velikom prostranstvu, pa je Lipovica - posle desetak godina intenzivnog razvoja - postala svojevrsna oaza u kojoj domaćini, umesto grandioznih kuća i lokala, podižu plantaže!

Pročitajte još: Holanđanka i Meksikanac u Lipovici uče o Srbiji

Na prostranim padinama ovog najrazuđenijeg sela u despotovačkoj opštini, sa porodičnim kućama raštrkanim po obližnjim brežuljcima, udaljenim od centra naselja i do šest kilometara, na nadmorskoj visini oko 450 metara, na svakom koraku se mogu videti uređeni voćnjaci. Iako ima i decenijama starih šljivika, dominiraju novi zasadi oraha, dunja, malina, lešnika, jabuka, borovnica...

I, većina danas najpoznatijih voćara je stigla iz dijaspore, najviše je povratnika penzionera, a za podizanje plantaža novac šalju i oni koji se još nalaze na privremenom radu u inostranstvu. Pritom, godinama niotkud nije bilo pomoći, ni saveta o tome kako da u svojoj zemlji troše gastarbajtersku ušteđevinu, a onda je država počela da daje subvencije. Istovremeno je i udruženja voćara i vinogradara nazvano "Plava šljiva", kojem je danas na čelu Saša Nešić, a formiranje je inicirala grupa domaćina predvođena povratnikom iz Švajcarske Slobodanom Stojanovićem, obezbedilo izvesnu količinu besplatnih sadnica.

- U Austriji sam radio 37 godina, a od 2014. sam u penziji, pa sada imam plantažu šljiva sa 1.300 sadnica, zasad kajsija od 700 stabala, 500 lešnika i dunja na 40 ari - kaže Radivoje Nikolić (73) koji prvoklasnom rakijom snadbeva poznate hotele i restorane, a višak voća u Barajevu, gde je u industrijskoj zoni podigao i hladnjaču, prerađuju njegove ćerke Milanka i Milijada.

Radoljub i Olgica


Zoran Milosavljević je sa ocem Ljubišom, koji se posle gotovo tri decenije vratio takođe iz Austrije, kaže da njihova plantaža oraha zauzima čitav hektar, a imaju i 400 stabala šljive, 300 sadnica lešnika i 200 dunja.

Rekorderi po veličini zasada voća u Lipovici su Živorad Zarić, koji još radi u švajcarskom Luganu, sa plantažom oraha i višanja na deset hektara, odnosno ukupno 3.200 sadnica, te otac i sin Trailovići - Ljubinko i Dragan, koji imaju pet hektara pod malinama, dva hektara jagoda i 1.300 stabala šljiva, a za zalivanje na visu Beljevara od 450 metara nadmorske visine su platili kopanje arteskog bunara dubokog 144 metra.

Među viđenijim voćarima su i Momčilo Vučković, Milan Živković, Srđan Milivojević, Nikola Radosavljević, Radoljub Jovanović, Jovica i Nikola Ilić...

Momčilo Vučković / Radivoje Nikolić


HLADNjAČE

DVE hladnjače podignute u Lipovici su prvi objekti ove namene na teritoriji Despotovca, a kapaciteti Radoljuba Stevanovića (40 tona), te Dragana i Ljubinka Trailovića - za čuvanje stotinu tona voća i šumskih plodova - mogu da podmire i potrebe susednih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije