STOTINAK stanovnika naselja Aleksinački rudnici potpisalo je peticiju, kojom traže od državnog vrha i predstavnika lokalne vlasti da ih zaštite od "pljačkanja i maltretiranja grupe komšija, koji su poznati organima reda i Centru za socijalni rad". U međuvremenu su organizovali dežurstva i noćne straže da bi sami zaštitili imovinu od napasnika. U policiji saznajemo da se ovaj slučaj istražuje, a u lokalnoj samoupravi ističu da se "zbog osetljivosti pitanja mora postupati obazrivo".

Pročitajte još: Aleksinac: Ubio štene hicem iz pištolja, ljubimca mrtvog pronašla šestogodišnja devojčica!

Obijanja garaža, ostava, ali i stanova postala je svakodnevna pojava u naselju sa dve hiljade stanovnika. Posebno su na udaru žitelji Jelovca i ulica Božane Stanić i 7. jula. Nakon zatvaranja rudnika, ostalo je dosta napuštenih stanova koji su s vremenom postali neuslovni za stanovanje. I pored toga, često su na meti obijanja onih koji traže bilo kakav krov nad glavom. Upravo se u toj činjenici krije uzrok nevolja potpisnika peticije.

Pročitajte još: JEZIVI VIDEO-SNIMAK: Nišlija stavio dete u gajbu, vezao je za bicikl, pa kroz crveno svetlo

- Još pre mesec dana poslali smo peticiju, ali naše nevolje nisu prestale. Tražimo da se uvede dvedesetčetvoročasovno dežurstvo policije u našem kraju, jer jedino tako može da se zaustavi ovaj teror - kaže meštanka M. S. i napominje da su i sami organizovali dežurstva.

- Lopovi postaju sve bahatiji, a mi sve nervozniji i uplašeniji i bojim se da to može eskalirati - uplašena je njena komšinica koja je ostala bez 10 tegli džema od šljiva.

Gotovo niko u komšiluku nije pošteđen s tim što je neko ostao bez zimnice, neko bez kosilice za travu, trimera, akumulatora, grejalica...

- Nisu naivni i kradu stvari koje ne prelazi vrednost za krivično gonjenje, ali ovom narodu je to velika šteta. Čak su jednoj komšinici koja boluje od karcinoma ukrali sušeno meso - optužuju oni.

Iako su uhvaćeni na delu, sutradan su odmah pušteni što građane ovog kraja čini još nespokojnijim, kažu Aleksinčani koji upiru prst u komšije, koje su navodno obile napuštene rudarske stanove, pa zato i traže da ih isele.

OVLAŠĆENjE

U LOKALNOJ policiji ističu da nemaju ovlašćenja da nekog isele iz Aleksinca jer bi to značilo kršenje Ustava. U saradnji sa policijom preduzeće sve mere koje su u njihovoj nadležnosti.


ISTRAGA

KAKO nezvanično saznajemo, policija intenzivno radi na ovom slučaju. Preporučili su stanovnicima Rudnika da prijave svaku sumnjivu aktivnost.