Četvrtina ide za velika ulaganja

D. RISTIĆ

20. 12. 2018. u 06:54

Четвртина иде за велика улагања

Foto D. Ristić

Skupština Grada Vranja usvojila predlog budžeta za 2019. težak 2,7 milijardi. Novac za izgradnju obilaznice, stanova, vrtića, uređenje Hirurškog bloka...

Skupština grada Vranja je, nakon duže rasprave, usvojila predlog gradskog budžeta za narednu godinu u iznosu od dve milijarde i 714 miliona dinara.

U svom obrazloženju pred odbornicima, većnik za finansije Bojan Kostić rekao je da lokalna samouprava računa na povećanje od 60 miliona dinara na osnovu najavljenih povećanja zarada u javnom sektoru. On je istakao i da je 24 odsto projektovanog budžeta planirano za završetak kapitalnih investicija. Tu spadaju izgradnja obilaznice, uređenje Hirurškog bloka, rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića, izgradnja vrtića u naselju Raška i stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i realizacija komunalnih programa.

- Kada se tome dodaju sredstva koja će doći od Republike, faktički ćemo imati još jedan dodatni budžet za kapitalne investicije, što je veliki napredak u odnosu na ovu godinu - rekao je Kostić.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je naglasio da se, nakon završetka novog hirurškog bloka, naredne godine očekuje i rekonstrukcija starog dela bolnice, završetak obnove pozorišta "Bora Stanković" i izgradnja Regionalnog centra za vanredne situacije.

- Najbitnije je da najviše ulažemo u infrastrukturno opremanje Industrijske zone, jer smo svesni da nam to donosi nova radna mesta, samim tim i veće prihode za naš budžet, a da zaposlenost sprečava migracije odavde - ukazao je Milenković.

Odbornici opozicije su projektovani budžet ocenili nerealnim, izrazivši sumnju u mogućnost da se prihodna strana poveća za 60 miliona dinara. Takođe, smatraju i da su sredstva planirana za poljoprivredu i putnu infrastrukturu nedovoljna.


UŠTEDA

Kostić je dodao da će uštede koje se planiraju povećanjem transparentnosti trošenja, povećanom naplatom prihoda i digitalizacijom računovodstvene dokumentacije, biti preusmerene na socijalna davanja, finansiranje sporta i slično.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije