KOŠMAR ZA POŠTARE: Više od 550 ulica bez naziva

LJ. Preradović

18. 12. 2018. u 13:54

U Novom Sadu čak 550 ulica čeka imena - u Kamenici 111, a u Petrovaradinu 104. Najviše kuća bez adrese na sremskoj strani grada. Table uskoro

КОШМАР ЗА ПОШТАРЕ: Више од 550 улица без назива

Foto D. Dozet Komisiji pristiglo više od 350 predloga za nazive

NA teritoriji Novog Sada, više od 550 ulica je bez naziva, i čeka da dobije ime, podatak je iz elaborata Republičkog geodetskog zavoda. Osim njihovim stanarima, koji su bez adrese, to stvara problem i poštarima, hitnoj pomoći i drugim službama, koje, kada ustreba, ne mogu da odu na određenu adresu. Tim mukama bi trebalo da dođe kraj realizacijom projekta "Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji".

Pročitajte još: Bila Stepina, sad Bagremova

Najviše bezimenih ulica, prema rečima Kristine Meneši, predsednice Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine grada, nalazi se na sremskoj strani grada, dok je ostatak u drugim delovima. O tome svedoči podatak da je u Sremskoj Kamenici 111 ulica bez imena, a u Petrovaradinu su evidentirane 104 takve ulice.

- Obratili smo se ustanovama kulture i drugim organizacijama, da u susret Evropskoj prestonici kulture 2021. godine predlažu imena ulica iz oblasti kulture - kaže Kristina Meneši. - Naravno da ima i predloga građana.

Prema dosad podnetim predlozima, Komisija raspolaže sa više od 350 predloga za nazive. Najviše, više od stotinu, predložio je Istorijski arhiv grada. Muzej Vojvodine je dao 70 predloga, a Muzej Novog Sada - 20. Predlozi naziva koji se podnose Komisiji u pojedinim slučajevima odnose se na konkretan lokalitet, a u pojedinim ne.

Pored pomenutih ustanova, predloge su uputile i mesne zajednice, civilna društva i organizacije, kao i nekolicina građana. Prema pravilima Komisije, nazivi ulica treba da odražavaju kulturno nasleđe, koje se odnosi na znamenite ličnosti, događaje, spomenike i pojmove iz oblasti kulture Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije. Pored njih, mogu se predlagati i oni sa univerzalnim kulturnim nasleđem.

OPERSKA DIVA I VAJAR

NAJČEŠĆI predlozi za nazive ulica su imena Melanije Bugarinović (1903-1986), operske dive i osnivača fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih, i Jovana Soldatovića (1920-2005), vajara. Da neke od novosadskih ulica ponesu njihova imena, stigla su po tri predloga.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije