ZAPOSLENI u ćuprijskom Domu zdravlja od 14. decembra, posle pet godina, konačno imaju overene zdravstvene knjižice, pa će i oni koji brinu o ljudima sa teritorije čitavog Pomoravlja najzad biti izjednačeni sa pacijentima koji se leče o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).

- Problem je nastao zbog više od stotinu neugovorenih radnika koji nisu primali plate, niti su za njih plaćani doprinosi. U međuvremenu, kroz tri racionalizacije, veliki broj njih je uz otpremnine napustio ustanovu, a poslednjih nekoliko će baš ovih dana biti primljeno u Opštu bolnicu - objašnjava predsednik sindikalne podružnice "Nezavisnost" dr Zaim Sijarić.

U poslednjoj grupi neugovorenih - a to su zaposleni kojima plate ne obezbeđuje RFZO - ima lekara, medicinskih tehničara, ali i nemedicinskog kadra. U Domu zdravlja je ostalo 143 zaposlenih o državnom trošku, pa problema sa overavanjem knjižica ubuduće ne bi trebalo da bude...


PROČITAJTE JOŠ - ĆUPRIJA: Radnici Doma Zdravlja da vrate novac!


- Iako su godine pisanja dopisa Ministarstvu zdravlja, ministru lično, te Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i lokalnoj samoupravi urodile plodom, stanje u našoj ustanovi je i dalje katastrofalno. Račun nam je blokiran za 173 miliona dinara: što zbog tužbi radnika koji su sudski naplaćivali potraživanja, što zbog dugovanja prema Poreskoj upravi i dobavljačima - naglašava dr Sijarić i kaže da još nije dogovoreno da li će Ministarstvo ili lokalna samouprava, i kada, izmiriti zaostale obaveze, te omogućiti normalno funkcionisanje Doma zdravlja.

Dr Zaim Sijarić

KONKURS

DIREKTOR Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić kaže da će, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i lokalnom samoupravom, do kraja godine u ovu ustanovu biti primljeno ukupno 11 lekara, te da je za četvoro njih konkurs upravo u toku. Ipak, zasad je iz Doma zdravlja zaposlen samo jedan lekar...