U GALERIJSKOM prostoru Arhiva Vojvodine u Novom Sadu u četvrtak je otvorena izložba „Spasavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915."autora dr Milovana Pisarija, direktora Centra za primenjenu istoriju.

Ova postavka predstavlja istorijski čas o američkoj misiji koja je tokom Prvog svetskog rata u aprilu 1915. godine vodila odlučujuću bitku protiv epidemije tifusa, zbog koje je u Srbiji umrlo 150 hiljada ljudi.

Pozdravnu reč posetiocima uputio je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.Autor postavke Pisari istakao je da je od ukupno 360 stranih lekara, najveći doprinos dala američka misija sa dr Ričardom Strongom na čelu.

O izložbi arhivskih dokumenata, istorijskom kontekstu, Prvom svetskom ratu i srpsko-američkim odnosima, govorio je Predrag Rajić, predsednik srpsko-američkog foruma „PolitikUS" iz Novog Sada i portparol Centra za društvenu stabilnost, koji je i otvorio izložbu.


Projekat je realizovan uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100.godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije.