MNOGO nam znači pobeda, pre svega kao potvrda našeg dosadašnjeg rada i istraživanja, ali i kao velika podrška za buduće projekte. Tako razmišljaju Igor Kajla, Miloš Rajtanov i Nenad Tepavac, učenici trećeg razreda Tehničke škole u Kikindi, najuspešniji takmičari prvog finala za najbolju srednjoškolsku i studentsku tehnološku inovaciju, koje je u ponedeljak, nastupom i prezentacijama osam ekipa, održano u svečanoj sali elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ - "TESLA FEST": Đaci prikazali rad pametne glodalice

Budući elektrotehničari računara su inovirali "dži-pi-es" lokator za bicikl, koji se instalira u ram i pomoću aplikacije na mobilnom telefonu može uvek da se otkrije gde je "dvotočkaš".

- Meni su ukrali bicikl, pa sam sa Igorom i Nenadom došao na ideju da napravimo uređaj na osnovu kojeg bismo uvek znali gde je bicikl, i tako sprečili krađe - kaže Miloš Rajtanov.

Drugoplasiran je tim "Mejkers" iz Novog Sada, treće i četvrto mesto zauzeli su studenti, "Sfer tu sken" iz Kragujevca i TMB iz Beograda, zatim slede srednjoškolci, "Mat most" iz Pančeva, "Lab mat" iz Beograda, "Ajtijevci" iz Bačke Palanke i "Ekoloznica" iz Loznice.

Zanimljivu prezentaciju uređaja koji tera komarce pripremili su Đorđe Ogrizović, Milan Đorđević i Vladislav Mutić, studenti iz ekipe TMB, predstavivši "eko repelent", koji mirisnim kuglicama 24 časa odbija komarce.

Jednako uspešno nastupili su i studenti u ekipi "Sfer tu sken" koji su inovirali trodimenzionalni skener 15 puta jeftiniji od sadašnjeg.

Foto Pres služba Pokrajinske vlade

ZA UČENjE NA "VIŠE PRUGA"

UČENICIMA se posebno dopala inovacija ekipe "Mat most" iz Pančeva (na fotografiji).

- Reč je o uređaju za kombinovano učenje na osnovu kojeg može više predmeta odjednom da se uči - veli Luka Milešić, učenik završnog razreda srednje tehničke škole "Nikola Tesla".