GRUPA penzionisanih i aktivnih pripadnika Vojske Srbije iz Užica negoduje zbog neodgovornosti lokalne samouprave koja se Ugovorom o kupovini Doma Vojske Srbije i kasarne "4. puk" obavezala da će izgraditi 118 stanova za njih, a iako je rok za završetak ovog posla istekao još krajem 2016. - još se nije odmaklo u izmirenju duga vojsci vrednog više od šest miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - Đorđević uručio ključeve 26 stanova

Oštećeni su, tvrde, Republika Srbija, Ministarstvo odbrane i - vojnici. Užice je preuzelo Dom Vojske u kojem već godinama radi Gradski kulturni centar, u nekadašnju kasarnu su doveli "Lidl", a dosad su završili samo 11 stanova, što je tek sedam odsto vrednosti potpisanog ugovora.

- Grad još nije ispoštovao obaveze zato što je toliki broj stanova ozbiljan zahtev za svaku lokalnu samoupravu - objašnjava zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić. - Uostalom, Vojska Srbije je prihvatila zahtev da se rok produži do kraja 2024, do kada bi trebalo da sukcesivno predajemo ključeve.

Ispostavilo se, međutim, da aneks ugovora sa Ministarstvom odbrane o produžavanju roka uopšte nije potpisan, već postoje samo tvrdnje užičkih čelnika, po kojima je njihov predlog prihvaćen. U Gradskoj upravi saznajemo i to da im je pre tri dana od Republičke direkcije za imovinu stigao zahtev da Skupština grada usvoji novu odluku o izgradnji stanova za vojsku, pa će se o tome izjasniti Vlada Srbije i tek potom će se stvoriti uslovi za potpisivanje aneksa o produžetku roka!

Nemanja Nešić

U međuvremenu, pripadnici Vojske Srbije su zatražili zaštitu Ministarstva odbrane...

- Najpre 2014. a zatim i lane smo tražili pokretanje postupka pred nadležnim sudom, ali je užička lokalna samouprava zatražila da se rok za izmirenje duga pomeri na 2024, što nije prihvaćeno - navodi se u dopisu koji je vojnim licima uputio državni sekretar u Ministarstvu odbrane mr Bojan Jocić.

Potvrdio je i to da se sastao sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem koji je potom dostavio i konkretan predlog, ali je on ocenjen kao neprihvatljiv, uopšten i bez definisane dinamike otplate duga.

BUDžET

- U BUDžETU za 2019. su planirana i sredstva za projektovanje stanova - ističe zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, te naglašava da protiv užičke lokalne samouprave nije pokrenut sudski postupak.

Vojnici, međutim, podsećaju na to da je i budžetom Užica za ovu godinu bila predviđena izgradnja stanova za 20 miliona dinara, ali nije poznato za šta je ovaj novac potrošen.