Milunka Savić ne sme u zaborav

J. SIMIĆ

11. 12. 2018. u 12:41

Милунка Савић не сме у заборав

Otkrivanje table na kući Milunke Savić 2014. Foto Grad Novi Sad

Na mestu ukradene table u Stepanovićevu biće postavljena nova. Čuvena heroina dobiće i spomen-sobu

UMESTO ukradene spomen-table od pleksiglasa na kući u Stepanovićevu, u kojoj je nekada živela Milunka Savić, meštani ovog mesta u Bačkoj nadomak Novog Sada, postaviće novo, još lepše obeležje u čast legendarnoj srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata.

Spomen-tabla svečano je otkrivena 1914. godine na kući koju je najodlikovanija žena ratnik iz Velikog rata Milunka Savić (Koprivnica, 1890 - Beograd, 1973) dobila 1920. i u kojoj je kratko vreme živela sa sestrom Slavkom.

Stepanovićevo su od 1920. do 1924. godine osnovali solunski dobrovoljci i njihove porodice kojima je država kao nagradu za ispoljenu hrabrost dodelila kuće i imanja ovde, na severu Srbije.

- Ne samo spomen-tablu na Milunkinoj kući, mi ćemo i spomen-sobu osnivačima sela pripremiti i, nadamo se uz podršku Grada Novog Sada, uspeti da dovršimo do 27. decembra 2020. godine, kada ćemo obeležiti stogodišnjicu postojanja našeg sela - kaže za "Novosti" Veljko Abramović, predsednik MZ Stepanovićevo.

PROČITAJTE JOŠ - EKSKLUZIVNO: Heroina molila Nedića za pomoć!

U spomen-sobi posvećenoj dičnim precima soluncima, biće izloženo i 135 fotografija onih koji su osnovali ovo lepo i pitomo mesto u kojem danas živi oko 2.000 žitelja. Oni su se pre nekoliko godina pobrinuli da jedna od ulica u tom mestu ponese Milunkino ime.

HUMANOST

MILUNKA je ranjavana devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti i brojnih srpskih odlikovanja, dobila je i francuska najznačajnija ordenja. U Drugom svetskom ratu osnovala je bolnicu za ranjenike. Pored svoje dece, odgajila je i veliki broj dece bez roditelja. Njeno rodoljublje zaboravljeno je u periodu komunizma - jedva je preživljavala radeći poslove čistačice u jednoj beogradskoj banci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Srboljub

11.12.2018. 14:22

Netačno. Milunkino rodoljublje je zaboravljeno u kraljevini Jugoslaviji, gde je radila kao čistačica. Kako je pričao njen unuk Dejan Stankov, mrskaTitova vlast je Milunki dodelila penziju i stan. O tome su Novosti pisale pre sedam godina, ali sad se istorija menja.

Radnik

11.12.2018. 14:27

Milunka je već u kraljevini bila zapostavljena što je bila sudbina mnogih heroja iz Prvog svetskog rata. Radila je kao čistačica u Hipotekarnoj banci pre Drugog svetskog rata. Istina je da je tek od komunističkih vlasti dobila zasluženu penziju i državni stan. SFR Jugoslavija je znala da ceni ratnike, za razliku od kraljevine.