Posle desetogodišnjeg stečaja u bivšem pogonu firme „Beko“ ponovo su radnice za šivaćim mašinama. Pogon je zakupila firma „Jumko“, u kojoj je trenutno 60 radnika, koje će da šiju uniformu za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i za druge institucije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u ponedeljak otvorio pogon „Jumka“,ocenio je da „Jumko“ zapošljava radnike tamo gde dugo nije bilo posla, kao što je Bujanovac, u kome je zaposleno 120 radnika i Crnoj Travi 35 radnika.

- Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje s „Jumkom“, jer će uvek prvo nabavljati od domaćeg proizvođača, jer tako otvaramo nova radna mesta i jačamo našu industriju. Samo ono što sami možete da proizvedete, je vaše, a što morate da uvezete, kad je reč o Vojsci, naoružanju i vojnoj opremi, nije naše, jer neko može da zaustavi – izjavio je Vulin.

Pročitajte još - POSLE 15 GODINA ZAVRŠEN STEČAJNI POSTUPAK: Uskoro isplata akcija radnika fabrike "Beko"

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić rekao je da je opština zgradu kupila iz stečaja za 3.000.000 dinara, renovirala je, a na konkursu je „Jumko“ izabran za novog zakupca.

- Posle 30 godina, koliko u opštini Despotovac u javnom sektoru nije otvoreno nijedno radno mesto, danas zapošljavamo 60 radnika – dodao je predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

Generalni direktor „Jumka“ Branislav Trajković rekao je da je „Jumko“ u najsavremenije mašine uložio preko 7,5 miliona dinara.

- S Ministarstvom odbrane ove godine imamo ugovorene poslove u vrednosti od preko milijardu dinara, a s Ministarstvom unutrašnjih poslova preko 800.000.000 dinara – rekao je Trajković i dodao da će naredne godine biti zaposleno još radnika.

Pročitajte još - "Jumko" otvara pogon u Resavici

ZAPOSLENI

Slađana Todorović (57), koja je radila u „Jumku“ i „Beku“ u Vranju, i koja je sada u pogonu u Resavici, gde se preselila, jedna je od retkih radnica s iskustvom, ali kaže da uvek može nešto novo da se nauči.

- Na obuci smo tek nedelju dana. Nije teško i drago mi je što sam našla posao, jer sam bila domaćica – kazala je Jelena Obrenović (32) iz Stenjevca.

Frizerka Marija Ilić (27) kaže da s na obuci odlično snašla i da bi joj mnogo značilo da ostane na poslu, jer već sedam godina bezuspešno traži posao.