KOMPANIJA Standard furniture Serbia iz Ćuprije je u našoj zemlji jedini kooperant firme IKEA, a dogodine će u izgradnju nove proizvodne hale i njeno opremanje i izgradnju sušare, koja će povećati proizvodne kapacitete - uz zapošljavanje još 50 radnika - investirati 1,2 miliona evra.

Polovinu će kroz kredit obezbediti Šveđani, s tim što će se rate zapravo namirivati isporukom gotovih proizvoda. A jedan od noviteta će biti stolica sa dva stepenika - neka vrsta kombinacije dela nameštaja i zamene za merdevine.

Pročitajte još: Nova robna kuća "Ikee" u Beogradu do 2020.

- Stopostotno smo okrenuti izvozu i pokrivamo polovinu svega što iz Ćiprije ode u svet. Pritom, zapošljavamo 280 radnika iz Ćuprije i Paraćina, a drvo i ostali repromaterijal su iz Srbije - kaže generalni direktor Miodrag Perović.

Iako je kompanija najpoznatija po proizvodnji oklagija i kuhinjskih dasaka, to im je tek petina prometa, a od ukupno osam proizvoda su najprodavaniji razni tipovi nogara za elemente koje IKEA plasira krajnjim kupcima.

- Proizvodni ciklus smo zaokružili izvozom briketa u Sloveniju i Austriju, pa praktično nemamo škart. Promet godišnje povećavamo za desetak odsto, a dogodine će vrednost poslovanja sa Šveđanima dostići rekordnih pet miliona evra - navodi Petrović, i ističe podatak da 55 odsto zaposlenih u Ćupriji čine žene, što nije karakteristično za drvnu industriju.

Pročitajte još: Nove investicije u Srbiji - dugoročna orijentacija Ikee

Inače, za firmu IKEA je prva, 2004. godine, počela da radi paraćinska firma "Jasen Lukić", koja je četiri godine kasnije kupila pogone u Ćupriji i maksimum dostigla pre osam godina, kada je, sa 25 radnika, ostvarila godišnji promet od oko 400.000 evra. Šveđani su ih povezali sa švajcarskom firmom "Dakomet", koja je 2011. otkupila 60 odsto kapitala i preimenovala firmu u Standard furniture Serbia.

Čak 55 odsto zaposlenih su žene


ZAPOSLENI

ZBOG nedostatka radne snage, firma je kupila autobus kojim radnike svakodnevno dovozi iz Paraćina.

- Ne nosimo pelene, u radionici je toplo, a niko mi nije pravio problem ni kada sam zbog operacije morala na bolovanje - kaže Zorica Milosavljević, mikrobiolog. Nevenka Milošević već pet godina sa zadovoljstvom kompletira oklagije, a Ljiljana Rakić hvali redovnu, solidnu zaradu.