Paraćin: Živa prošlost grada

Z. RAŠIĆ

06. 12. 2018. u 09:54

Kako je virtuelna stvarnost obeležila prvu interaktivnu izložbu u Paraćinu. Uz ulične punktove za mobilnu aplikaciju i postavka na 20 panoa

Параћин: Жива прошлост града

Mobilni telefon prepliće istoriju i sadašnjost lokacije nekadašnjeg "Granda", sa današnjim hotelom "Orbis", Foto Z. Rašić

KADA u gradu pronađete prepoznatljivu oznaku, pa na mobilni telefon instalirate aplikaciju pod nazivom "Paraćin" i usmerite ga u pravcu koji pokazuje strelica, startovanjem kamere ćete moći da vidite prošlost grada na Crnici kroz fantastično preklapanje slika sadašnjeg i nekadašnjeg izgleda građevina i ulica, posebno u periodu od 1905. do 1938.

I, tako na dvadesetak mesta u gradu - zahvaljujući multimedijalnom projektu pod nazivom "Industrijsko nasleđe Paraćina - oživite stari Paraćin" čiji je pokrovitelj ovdašnji Zavičajni muzej.

Deo projekta je i izložba nazvana "Od mlina do savremene istorije: sećanje za optimističnu budućnost" koja je samo jedan dan bila postavljena u novom Kulturnom centru, a onda je više od 20 panoa preseljeno na plato preko puta "Maksija", da bi svi mogli da ih vide i isprobaju aplikaciju.Privredni razvoj Paraćina je, tako, predstavljen kroz priče o najznačajnijim fabrikama i bankama osnovanim u predratnom periodu, što je deo identiteta grada koji dosad nije bio dovoljno dokumentovan, niti predstavljen javnosti.

Autori izložbe su rođena Paraćinka dr Hristina Mikić i Estela Radonjić Živkov, a ova nesvakidašnja postavka će pred žiteljima grada na Crnici biti do 24. decembra.


SREDSTVA

DIREKTOR Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović kaže da su sredstva za ovaj multimedijalni projekat koji čine izložba, aplikacija i publikacija obezbeđena po konkursima Ministarstva kulture i kompanije "CRH Srbija", a jedan deo je finansirala i lokalna samouprava.

POSTAVKA Publika ispred atraktivnih panoa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije