VIŠE od 3.000 vršačkih penzionera tužilo je Grad, jer im je, navodno, u jednom periodu nezakonito uziman novac za samodoprinos za kanalizaciju. Na osnovu drugostepene presude Višeg suda u Pančevu, zasad je obeštećeno njih stotinak. A da li će i ostalima biti isplaćen novac ili će čak oni koji su naplatili svoja potraživanja morati da vrate sve što su dobili, zavisi od odluke Ustavnog suda, koja bi trebalo da bude poznata do kraja godine.

Naime, lokalna samouprava je na svaki izgubljeni spor uložila žalbu. Jedna od njih je usvojena pre mesec dana i sada se čeka konačna odluka. Tek tada će se znati - šta dalje.

Kako "Novosti" saznaju, ukoliko se definitivno ustanovi da zakon nije bio ispoštovan, Grad će bez pogovora morati penzionerima da vrati uzete pare. O ukupnom iznosu samo se nagađa, ali je činjenica da bi to imalo ogromne posledice po dalje funkcionisanje grada. U suprotnom, obeštećeni Vrščani će, uz povraćaj dobijenog novca, morati iz svog džepa da plate i sve pripadajuće troškove svog sudskog spora!

U Gradskoj upravi nisu želeli da daju izjavu ovim povodom, ali je gradonačelnica Dragana Mitrović nedavno za skupštinskom govornicom rekla da je ceo slučaj ispolitizovan i da nikome neće doneti dobro.


PROČITAJTE JOŠ - Ode kuća na doboš

- Žalosno je što su pojedine političke opcije zloupotrebile penzionere, podstrekavajući ih na podnošenje tužbi protiv Grada. Videćemo šta će reći Ustavni sud, ali će u oba slučaja šteta biti ogromna. Jedini koji će profitirati su procenitelji i advokati - istakla je gradonačelnica.

Za obeštećenje stotinak penzionera iz gradske kase dosad je isplaćeno 10 miliona dinara. Veći deo tog novca, međutim, otišao je na sudske troškove. To govori i primer jedne Vrščanke, kojoj je vraćeno pripadajućih 17.000, a ceo spor je koštao 105.000 dinara. Opozicija kaže da je vlast sama kriva za to, jer nije htela vansudsko poravnanje.

REAGOVAO I OMBUDSMAN

SAMODOPRINOS za izgradnju kanalizacije u Vršcu uveden je 1995. Međutim, po novom zakonu iz 2002, penzionerima se ne može uzimati novac za te namene. Pokrajinski ombudsman je zato 2013. obustavio obračun samodoprinosa za penzije, a godinu kasnije je na sednici SO odlučeno da se sa naplatom ipak nastavi. Ustavni sud je prošlog februara ustanovio da pojedini delovi odluke o uvođenju samodoprinosa nisu u skladu sa zakonom i od tada su, kažu u Gradu, penzioneri oslobođeni te naknade.