Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

G.Ćirović

29. 11. 2018. u 14:54

Краљевчани обележили Дан ослобођења у Другом светском рату

Foto:G.Šljivić

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima NOVJ i sovjetske Crvene armije, u parku Pljakin šanac Kraljevčani su juče obeležili Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora
KRALjEVO – Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima NOVJ i sovjetske Crvene armije, u parku Pljakin šanac kraj mosta preko Ibra, kao i nizom prigodnih manifestacija, Kraljevčani su juče obeležili Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora i 74. godišnjicu slobode.


Osim delegacije lokalne samouprave koju su predvodili zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, vence na spomenik kraljevačkim oslobodiocima položili su i ataše ruske ambasade u Srbiji Nikita Suhodolov, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja i organizacija, kao i predstavnici političkih partija.


Pročitajte još: DAN OSLOBOĐENjA VRANjA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Proslavljaće se samo proterivanje Turaka


Borba za oslobođenje Kraljeva bila je jedna od najtežih u okviru završnih okršaja za oslobođenje Srbije i Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i trajala je čak 45 dana - od 16. oktobra do 29. novembra 1944. godine kada su jedinice narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije konačno prešle Ibar i oslobodile opustošeni grad. - Naša je obaveza da ne zaboravimo herojska dela naših ruskih i srpskih dedova koji su hrabro pronosili zastavu slobode i u Srbiji, Rusiji i širom okupirane Evrope – rekao je ataše ruske ambasade Suhodolov obraćajući se prisutnima.


Pročitajte još: Vučević: Datum ponosa i večne slave(Foto)Povodom Dana oslobođenja Kraljeva, ovdašenji Istorijski arhiv priredio je izložbu „Mleko i krv“, autora Željka Markovića, posvećenu kontroverznoj ličnosti novije srpske istorije Slobodanu Peneziću Krcunu. Na osnovu arhivske građe koja se čuva u Istorijskom arhivu Užice, izložba predstavlja njegov životni put od rođenja u Užicu 1918. do pogibije u udesu 1964. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hercegov Grad

29.11.2018. 16:25

Cestitam, da ste mi zivi i zdravi jos sto godina i da dalje slavite dolazak slobode za posten narod, uprkos cetnickoj larmi i vici!