Vrbas ne brine o smeću?

Z. RAJIĆ

sreda, 28. 11. 2018. u 15:41

Врбас не брине о смећу?

Godišnje na opštinskoj deponiji 22.000 tona otpada

Zahtev ekologa da opština napusti članstvo u MORG. Upravljanje otpadom u radnoj grupi još na početku

EKOLOŠKI pokret Vrbasa zatražio je da Opština napusti članstvo u Međuopštinskoj radnoj grupi (MORG) za upravljanje otpadom, navodeći kao razlog nepomeranje s mrtve tačke posle osam godina, uprkos ogromnim problemima u ovoj oblasti. Prema rečima predsednika EPV Ratka Đurđevca, sufinansiranjem MORG, koju čine Grad Novi Sad i opštine Vrbas, Srbobran, Temerin, Beočin, Žabalj, Bačka Palanka i Bački Petrovac, uludo je utrošen novac poreskih obveznika i stranih donatora. Grupacija, koju vrbaski ekolozi ocenjuju kao jalovu, formirana je na osnovu republičke Strategije upravljanja otpadom od 2010. do 2019.

PROČITAJTE JOŠ - Reciklaža gasi deponiju

- MORG Južnobačkog okruga je prva grupacija ove vrste u Srbiji, a poslednja po efektima rada. Nažalost, u definisanim obavezama ne postoji odgovornost za neispunjenje, a problem odlaganja otpada narastao je do pucanja i potpunog kolapsa - ukazao je Đurđevac.

Sporazum o osnivanju MORG predviđa izgradnju regionalne deponije u Novom Sadu za smeće iz južnobačkih opština.

- Sutra da se otvori centralna deponija, pitanje je kako bi se otpad odvozio, kad u Vrbasu kamioni u raspadu jedva pokupe smeće iz domaćinstava. Na vrbasku deponiju za 12 meseci odloži se oko 22.000 tona otpada, a ukoliko njegov istovar na regionalnoj deponiji bude koštao 50 evra po toni, to bi godišnje iznosilo milion evra, što bi bio ogroman izdatak - upozorio je Đurđevac, sugerišući da se za upravljanje otpadom nađe lokalno rešenje.

Predsednik Opštine Milan Glušac rekao je, za "Novosti", da se u okviru MORG "ulazi u novu priču", planom da se u Vrbasu izgradi reciklažni centar, kao i transferna stanica za preusmeravanje otpada ka regionalnoj deponiji, koji bi donosili prihode i smanjili troškove odnošenja smeća u Novi Sad.

- Pokrajinska vlada odobrila je milion dinara za izradu studije o uključivanju transfer-stanice sa reciklažnim centrom i kompostilištem u Vrbasu u regionalni sistem upravljanja otpadom, a određene su i lokacije za izgradnju ovih objekata - saopštio je Slaviša Božović, član MORG i koordinator u JKP "Komunalac".


PODRŠKA NEMAČKE

OPŠTINA je sklopila sporazum s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, sa ciljem je da se u Vrbasu do 2020. izgradi kompostilište sa 1.200 tona biorazgradivog otpada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije