NEOČEKIVAN OBRT U SLUČAJU “SRPSKE FABRIKE STAKLA”: Predlagač stečaja povukao predlog, Privredni sud obustavio postupak

Z. Rašić

26. 11. 2018. u 21:01

НЕОЧЕКИВАН ОБРТ У СЛУЧАЈУ “СРПСКЕ ФАБРИКЕ СТАКЛА”: Предлагач стечаја повукао предлог, Привредни суд обуставио поступак

Otpušteni ispred Privrednog suda u vreme jednog od ročišta; Foto: Z.R.

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka u “Srpskoj fabrici stakla” u Paraćinu jer je predlagač stečaja, firma “Veksilum Balkan”, povukla predlog za pokretanje stečajnog postupka

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka u “Srpskoj fabrici stakla” u Paraćinu jer je predlagač stečaja, firma “Veksilum Balkan”, povukla predlog za pokretanje stečajnog postupka!

Rešenje o tome istaknuto je na elektronskoj tabli Privrednog suda, a potpisao ga je predsednik tog suda i stečajni sudija Branislav Jovović.


Agonija zaposlenih u paraćinskoj Staklari trajala je više od godinu dana. “Veksilum” je podneo rešenje za otvaranje stečaja 18. aprila prošle godine zbog navodnog duga koji je, sa kamatama, dostigao sumu od 47 miliona evra. Zbog utvrđivanja postojanja stečajnog razloga, Sud je najpre 4. maja pokrenuo prethodni stečajni postupak, da bi, nakon prvog ukinutog rešenja, stečaj bio otvoren 20. septembra prošle godine. Privredni apelacioni sud, po žalbi, ukida ovo rešenje i vraća ga Kragujevcu na ponovni postupak, kragujevački sud ponovo otvara stečaj, ali je usledilo novo ukidanje 7. marta. Nakon toga održano je nekoliko ročišta, “Veksilum” je čak tražio izuzeće stečajnog sudije, što je odbijeno, da bi 23. novembra neočekivano povukao predlog za stečaj paraćinske fabrike.


PROČITAJTE JOŠ: "Srpska fabrika stakla": Otkazi im važe duže od stečaja


Sa danom otvaranja stečaja, 20. septembra prošle godine, svim radnicima Staklare, a bilo ih je oko 800, prestao je radni odnos. Sa većim brojem sklopljen je ugovor o angažovanju, dok je 230 staklara ostalo praktično na ulici, otpušteni bez otpremnine. Okupljeni u grupu koja je sebe nazvala “Otpušteni rpeko fejsa” – jer su za gubitak posla saznali preko ove društvene mrreže –više od godinu dana tvrdili su da je dug nepostojeći i da je stečaj lažan. Svi su tužili fabriku i sada, nakon što se Staklara vraća redovnom poslovanju, očekuju povratak na radna mesta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veselnik

27.11.2018. 16:56

Ova fabrika je strateska! Stop lopovskim privatizacijama i unistavanju srpske privrede!