Golema dupka: Nova blaga u staroj pećini

V. ĆIRIĆ - J. STOJKOVIĆ

nedelja, 25. 11. 2018. u 13:45

Голема дупка: Нова блага у старој пећини

Nova dvorana na Vladičinim pločama / Foto M. Ristić

Speleolozi otkrili još jednu prirodnu atrakciju u bespuću na Staroj planini. Jama u kanjonu Vladičine ploče ima i nastavak od 700 metara

SPELEOLOZI iz kluba "Dvig" su u kanjonu zvanom Vladičine ploče na Staroj planini otkrili veličanstvenu dvoranu u pećini koju je narod ovog kraja "krstio" Golema dupka. Istraživanja je organizovala Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, a velika dvorana je, zapravo, nastavak glavnog kanala dugog više od 700 metara, do nje se stiže preko jednog "sifona", a onda zablista kompletan pećinski nakit...

Inače, na Vladičinim pločama, u nepristupačnom kanjonu reke Visočice je otkriveno još sedam dosad potpuno nepoznatih speleoloških objekata, a unutrašnjost najveće dvorane su fotografski ovekovečili Martin Ristić i njegov asistent Ivan Savić.

Sam kanjon je dug oko dva i po kilometra i nalazi se između srednjevisočkih sela Rsovci i Paleštica, a malo ko od meštana se ikada odvažio na spuštanje strmim liticama visokim i po nekoliko stotina metara. I, baš u ovoj netaknutoj prirodi ima više pećina od kojih su neke nazvane po ljudima - Toplica i Trifun - a ostale su Potpeč, Ladna i Vladičina pećina... Ljudi iz Pakleštice veruju u to da ovde ima više od 50 manjih i većih atrakcija, te ponosno kažu da su u ovdašnjoj pećinskoj crkvi posvećenoj Svetim Petru i Pavlu, na desnoj obali Visočice, izgnanici sa Sinaja još u 13. veku oslikali Hrista Mladenca - bez kose!

PROČITAJTE JOŠ - Otkrivena veličanstvena pećina na Staroj Planini

NASTAVA NA OSAM ADRESA

valja istaći i to da su pećine u ovom kanjonu donedavno pohodili samo tragači za starim blagom, a retki lovci i ribolovci su se u njih sklanjali tokom velikih kijameta i pljuskova. Upravo u takvom blagu prirode je proletos pokušana izgradnja mini-hidrocentrale koja je - posle bunta žitelja Pakleštice i okolnih sela na Đurđevdan - definitivno zaustavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

jovovic

26.11.2018. 15:21

Fantasticno. To moze samo priroda. Ne dozvolite da se unisti ali uz ostre mere predostroznosti omogucite razgledanje