PACIJENTIMA iz Bele Palanke, Babušnice i Dimitrovgrada već pet meseci upute za pojedine laboratorijske analize više ne mogu da izdaju lekari matičnih domova zdravlja, već ih šalju u pirotsku Opštu bolnicu, gde tamošnji specijalisti procenjuju da li su im potrebne dalje pretrage.

Sve to samo produžava čekanje na analize i potonje lečenje, jer pacijenti najpre odlaze kod svog izabranog lekara, onda ih on zakazuje kod specijaliste koji, potom, piše uput za Pirot... što sve može da potraje i po nekoliko sedmica.

- Godinama analize za štitastu žlezdu, po uputu svog lekara iz Bele Palanke, radim u Pirotu jer u mom mestu ne postoji takva laboratorija. Ali od letos moram i kod specijaliste u Opštoj bolnici, kao da endokrinolog u mom mestu ne može da proceni šta mi je potrebno. Uz to, pojedine laboratorijske analize se sada naplaćuju - kaže Milovanka Živković koja se bezuspešno obraćala i zaštitniku pacijenata, i Ministarstvu zdravlja, i kabinetu premijerke Ane Brnabić.


PROČITAJTE JOŠ - Uputi napunili banje


U belopalanačkom Domu zdravlja saznajemo i to da je direktor pirotske bolnice prvobitnim dopisom najpre precizirao da izabrani lekar na primarnom nivou zdravstvene zaštite ne može da piše upute za laboratorijske analize na sekundarnom nivou, ali da specijalisti na to imaju pravo. Međutim, posle šest dana je stigao drugi papir - sa obaveštenjem da specijalisti interne medicine iz domova zdravlja mogu tražiti TSH radi utvrđivanja hipo i hipertiroze, ali da se za svu dalju dijagnostiku moraju obratiti kolegama iz pirotske bolnice.

Prema listi koju je dr Goran Petrović dostavio direktorima domova zdravlja u Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu, celokupnu imunohemiju i ostale imunohemijske analize, hormone i tumor markere mogu da traže samo specijalisti bolnice...


PRAVILNIK O PLAĆANjU

LABORATORIJE u domovima zdravlja ne rade hormone štitaste žlezde o trošku zdravstvenog osiguranja, već pacijent mora da ih obavi o svom trošku, iako u klinikama potvrđuju da im ljudi na pregled kod endokrinologa uglavnom dolaze bez tih analiza, bez kojih ne može mnogo toga da se uradi.

Ali, po Pravilniku o sadržaju i obimu zdravstvene zaštite, ni kliničke ambulante ne bi trebalo da rade ove analize na osnovu uputa, već je to predviđeno samo za pacijente na bolničkom lečenju. Ostali moraju kod privatnika.