BANKROT POTOPIO FIRMU: Oglašena prodaja brodogradilišta u Perlezu

Sl. Pašić

22. 11. 2018. u 07:28

БАНКРОТ ПОТОПИО ФИРМУ: Оглашена продаја бродоградилишта у Перлезу

Brodogradilište ni "Bomeks" nije mogao da spase

Jedno od najuspešnijih srpskih brodogradilišta "potonulo" je u stečaj, a zatim bankrot, u trenutku kada je navršilo deceniju rada

STEČAJNI upravnik Dušan Lazić oglasio je juče prodaju brodogradilišta "Šipjard Bomeks 4M" iz Perleza. Javno nadmetanje zakazano je za 21. decembar, a početna cena je 315,2 miliona dinara, što je 50 odsto procenjene vrednosti.

Jedno od najuspešnijih srpskih brodogradilišta "potonulo" je u stečaj, a zatim bankrot, u trenutku kada je navršilo deceniju rada. Na begejskom navozu u Perlezu, nedaleko od Zrenjanina, od otvaranja 2008. do 2012. proizvedeno je 35 plovila. Tada se zbog recesije i pada narudžbi, firma našla u finansijskoj krizi i sve ređe proizvodila brodove. Svi pokušaji vlasnika beogradske "Bomeks grupe" i menadžmenta da oporave firmu bili su bezuspešni.

Stečaj je otvoren u Privrednom sudu u Zrenjaninu februara ove godine, nakon blokade računa od 1.097 dana na iznos od 172 miliona dinara, a na zahtev samog privrednog društva koje je priznalo da je prezaduženo i da dugove ne može da vraća. Poverioci su se odmah nagodili da do svojih potraživanja dođu unovčavanjem stečajne mase brodogradilišta.

SVI "KRATKI"

OD odlaska brodogradilišta "na doboš" neće biti mnogo vajde, jer potraživanja premašuju 2,5 milijarde dinara. "Kratkih rukava" ostaće i bivši radnici, kojima nisu isplaćene zarade iz prethodnih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije