POSLE višečasovne polemike, odbornici šabačkog parlamenta su po hitnom postupku usvojili rebalas ovogodišnjeg budžeta i dali saglasnost za to da lokalna samouprava učestvuje u licitaciji imovine HK "Zorka" u stečaju.

- Stečajni upravnik "Zorke" obaveštava zainteresovane da se otkazuje prodaja imovine stečajnog dužnika koja je bila zakazana za 29. novembar - pročitao je oglas iz dnevne štampe šef odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić, insistirajući na stavu da sednica nije ni trebalo da bude zakazivana.

Inače, u obrazloženju odluke o trećem ovogodišnjem rebalansu je navedeno da je Šabac 2010, usred pobune radnika koji su tražili zaostale zarade, na ime pozajmice, "Zorki" preneo 239,1 milion dinara, a kao obezbeđenje je stavljena hipoteka na njenu imovinu...

- Čak i da donesemo ovakvu nepotrebnu odluku, gradonačelnik Nebojša Zelenović neće moći da je realizuje i ponovo će biti suočen sa krivičnim gonjenjem, a mi ćemo mu opet biti krivi - kaže Goran Mijailović.


PROČITAJTE JOŠ - Skupština grada Šapca: Žučna svađa zbog presude gradonačelniku


Dejan Jovanović je pitao gde se u lokalnoj kasi nalazi stavka o Zelenovićevom putovanju u Strazbur, što je mesecima unapred najavljivao, pa kaže da je očekivao bar dvočasovnu debatu...

- Mi moramo biti spremni da se borimo za imovinu grada... Inače, u Strazbur sam išao da ukažem na to da republička vlast selektivno raspoređuje transfere i vrši pritisak na lokalne samuprave koje joj nisu po volji - objasnio je Nebojša Zelenović zašto se, ipak, glasalo o "Zorki", te odgovorio Jovanoviću.


TUMAČENjE

ZBOG toga što je stečajni upravnik "Zorke" bio zakazao licitaciju, iako je imovina Hemijskog kombinata aktiviranjem hipoteke već trebalo da pripadne lokalnoj samoupravi, šabačka vlast je uložila žalbu koja je u međuvremenu uvažena, pa je postupak prodaje - otkazan. N. B.