POVODOM stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u grad, u Kulturnom centru Novog Sada u petak je priređena izložba o vojvodi Petru Bojoviću, a zatim je premijerno prikazan tridesetominutni dokumentarno-igrani film „Oslobođenje Novog Sada 1918“.

Pročitajte još: Svet se klanja srpskoj "dvoglavoj aždaji"

U ime KCNS, direktor Bojan Panaotović kazao je da je vojvoda Bojović, jedan od srpskih velikana Velikog rata koji su izvojevali blistavu pobedu.

– U Novom Sadu su oslobodioci i naše vojskovođe dočekani sa oduševljenjem svih znamenitih Srba koji su maštali o ujedinjenju vojvođanskih oblasti sa Kraljevinom Srbijom – rekao je Panaotović, uz konstataciju da je Vojvodina danas deo Srbije, njen biser, i da će tako i ostati.

Pročitajte još: PROSLAVA U BUDVI: Sloboda je zajednički izvojevana

Autor ove jedinstvene postavke, Radivoje Bojović, kazao je da je ona nastala pre deceniju, a povodom 150. godišnjice rođenja vojskovođe Petra Bojovića. U više navrata izložba je dopunjavana, a u najnovijoj, svečanoj, verziji pripremljena je za Grad Novi Sad.

Postavka odslikava njegov životni put, od rođenja 1858. godine u selu Miševići kod Nove Varoši, do smrti 1945. godine u Beogradu – naveo je autor postavke i dodao da, zahvaljujući brizi beogradske porodice Rakić, u godini obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata, imamo zaostavštinu koja, između ostalog, sadrži i odlikovanja, službeno odelo, lično oružje, povelje i diplome.

Osvrnuvši se na impresivnu biografiju vojvode Bojovića, autor izložbe kazao je da je on sa Prvom armijom 19. novembra 1918. godine došao u Novi Sad i tu ostao godinu dana. Vojničku karijeru započeo je u srpsko-turskim ratovima 1876. godine, a nastavio u srpsko-bugarskom ratu, gde je prvi put odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost. U Prvom balkanskom ratu postao je načelnik štaba Prve armije.

Učestvovao je vojvoda Bojović i u Bregalničkoj bici, a 1914. bio je komandant armije, jedini koji je ranjen na prvoj liniji u Cerskoj bici. Godine 1915. preveo je srpsku vojsku preko Albanije i bio na Solunskom frontu. Iskusio je i nesrećnu sudbinu da jedan od njegovih sinova, student medicine Vojislav, položi život za slobodu Otadžbine.

Otvarajući izložbu, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da ovih dana Novi Sad mnoštvom prigodnih programa obeležava velike istorijske datume.

Ovu postavku Novosađani će moći da vide do subote, 17. novembra, a zatim će izložba gostovati u Srpskom društvu „Sveti Sava“ u Pragu.

Potom je prikazan film „Oslobođenje Novog Sada 1918“ u produkciji Novosadske televizije, rađen po knjizi dr Slobodana Bjelice, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića. U glavnim ulogama su Lazar Jovanov (glumi Ignjata Pavlasa), hadži Nemanja Jovanović (Boško Pavlović), Nikola Ivačkov (major Vojislav Bugarski) i Ljubiša Ristović (Jaša Tomić).

POTOMAK STRATIMIROVIĆ

IZLOŽBI „Vojvoda Petar Bojović: život i pobede“prisustvovao je i Ivan Stratimirović iz Beograda, potomak generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpske vojske u revoluciji 1848. godine i sremsko-karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića.