OBILAZNICA oko Zrenjanina gradi se kao Skadar na Bojani. U stvari, još duže - decenijama!

I, taman kada se pomislilo da je konačno nastavljena realizacija ove kapitalne investicije, a Zrenjaninci ponadali da će njihovim mukama zbog tutnjave šlepera i teških kamiona gradskim ulicama konačno doći kraj, sutradan po otpočinjanju radova gradilište je opustelo.

Na svečanom otvaranju, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nije krila da je gradnja obilaznice aktuelna već nekoliko decenija. Poslednji radovi obustavljeni su 2008. godine, nakon što je do tada izgrađen 7,1 km trase, što odgovara približno polovini ukupne dužine.

- Oko 3,7 km deonice, čiju izgradnju otpočinjemo danas, završićemo do septembra 2019. Onda ostaje još toliko i obilaznica će biti gotova - poručila je 25. oktobra ministarka, ističući da je dobro što se u Zrenjaninu otvaraju fabrike i prevoze veliki tereti, ali i da se građanima mora omogućiti da imaju normalan život.

Još je izneto da je vrednost radova deonice, sa najzahtevnijim objektom, mostom na Begeju, 350 miliona dinara plus PDV.

PROČITAJTE JOŠ - Obilaznica cela za tri leta


Investitor je JP "Putevi Srbije", a izvođač beogradski "Energoprojekt - Niskogradnja". Sutradan po svečanom otvaranju radova, međutim, gradilište je osvanulo bez radnika i mašina! Ostala je samo tabla koja podseća na obilaznicu...

- Započeli smo radove i oni će sigurno biti intenzivirani - naglašava gradonačelnik Čedomir Janjić, iznenađen saznanjem da je gradilište pusto.

Pokušaj "Novosti" da od nadležnih dobije informaciju šta se dešava sa zrenjaninskom obilaznicom, ostao je, nažalost, uzaludan. Na naše pisane molbe, nisu odgovorili iz Ministarstva građevinarstva, ali ni iz JP "Putevi Srbije", koji su najpozvaniji da objasne zašto su zaustavljeni radovi na kapitalnoj zrenjaninskoj investiciji.


IZMEŠTANjE TERETNjAKA IZ GRADA

ZAVRŠETKOM obilaznice, u dužini od 14,5 km, stvorili bi se uslovi da se u potpunosti izmesti iz gradskih ulica tranzitni saobraćaj iz pravca Novog Sada, Bečeja i Kikinde, prema Srpskoj Crnji, Temišvaru i Vršcu i obrnuto.