ISTRAŽIVANjA na arheološkom nalazištu Horeum Margi, koje se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne u centru Ćuprije i koje se prostire do ušća Ravanice u Veliku Moravu, nastavljena su posle tri decenije. Rimski grad Horeum Margi, koji u prevodi znači žitnicu Morave, datira iz perioda od drugog do četvrtog veka nove ere. Projekat realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, u saradnji sa Muzejom “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji, a finansira ga Ministarstvo kulture s milion dinara, dok opština učestuje sa 30 odsto.

- Radimo na prostoru oko severoistočne kule ovog grada, koja se nalazi u dvorištu ćuprijskog muzeja i koja je otkrivena 1989. godine i od tada nije bilo ozbiljnijih istraživanja. Ostaci koje sada otkrivamo su iz četvrtog veka. Reč je o delu istočnog bedema i pravcu pružanja severnog bedema. Ostali delovi se nalaze ispod naselja, iza muzeja. Ali, priču možemo da rekostruišemo i na osnovu dobijenih podataka. Kula je u dosta lošem stanju, devastirana je dugi niz godina, probijana je iz različitih razloga, kroz nju su prolazili armirani betoni, cisterna i temelji zgrade - navodi arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulutre u Kragujevcu Marija Kaličanin Krstić.

Pročitajte još - Ćuprija krije tajne iz praistorije, slede obimna istraživanja

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu Marka Grkovića, istraživanja će pokazati šta sve Ćuprija ima i koliko je to utvrđenje bilo veliko i značajno u vremenu kada je postojalo. Prilikom iskopavanja pronađeni su fragmenti keramike i metalni klinovi.

- Sredstvima iz budžeta opštine Ćuprija urađeni su nearheološki radovi na otklanjanju armiranog betona iz garaže nekadašnje pošte kako bi se stvorili uslovi za arheološka istraživanja. Radovi na severoistočnoj kuli su veoma značajni, jer je ovo jedini dostupan deo lokaliteta za istraživanje. Istraživanja će otkriti čitav taj deo i omogućiće konzervaciju nađenih ostataka bedema i kule. Kasnije će biti urađena totalna rekonstrukcija severoistočne kule Horeum Margija koja će, pored kulturno-istorijskog obeležja spomenika kulture, biti i jedno novo obeležje Ćuprije, koje će na dostojan način reprezentovati i govoriti o kulturno-istorijskoj prošlosti Ćuprije, s obzirom na to da je Ćuprija najstariji grad u Pomoravlju - zaključio je Novak Novaković, direktor muzeja “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji.


POMOĆ

NA iskopavanju su angažavana lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćupriji, koja rade pod stručnim nadzorom ekipe iz Zavoda za zaštitu spomenika. Arheološka istraživanja će biti gotova za nedelju dana, kada će lokalitet biti dostupan javnosti.