FOTOGRAFISANjE ispred neobičnog murala u Železničkom parku u Beloj Crkvi, koji je lane oslikala francuska strit-art umetnica Kašink, postalo je neizostavno za sve posetioce te vojvođanske varošice. To je podstaklo lokalnu samoupravu da sve ulične fasade ižvrljane grafitima, pretvori u umetnička dela velikih dimenzija, koja će dodatno privlačiti goste u to turističko mesto, poznato po čuvenim jezerima.

Pročitajte još:U Prijedoru oslikana još jedna zgrada: Murali krase grad

Prvi murali u Beloj Crkvi nastali su 2013. godine, u okviru međunarodne umetničke akcije "Agora", kada su oslikani zidovi u blizini železničke stanice i u prostoru nekadašnje fabrike nameštaja "Pobeda". Tada je i nastala ideja o muralizaciji varoši, ali se sa realizacijom krenulo tek lane, dovođenjem Kašink, čiji se radovi mogu videti na ulicama Pariza, Londona, Beča, Berlina, Njujorka, Majamija, Los Anđelesa... Inspirisana stihovima Vaska Pope "Očiju tvojih da nije" oslikala je zid dug 15 metara.

- Taj mural je nastao u sklopu "Agore", dok je ove godine opština finansirala izradu još tri murala, sa idejom da se što bolje pozicioniramo na kulturnoj mapi Srbije i regiona, ali i da postanemo atraktivniji - objašnjava Ljupče Stanković, član OV za kulturu i turizam.

Pročitajte još: Osvežen mural u Rajićevoj

Fasada Doma izviđača letos je ukrašena motivima prirode, dok su na zidu gimnazije osvanuli likovi Mihajla Pupina, Jovana Sterije Popovića, Vaska Pope, Paje Jovanovića i Mileve Marić. Oslikali su ih učenici internacionalne gimnazije iz češkog grada Hluboka i njihovi vršnjaci iz Bele Crkve, po motivima profesora likovne umetnosti. U završnoj fazi je i izrada murala kraj staze za vidikovac "Tri krsta", koji oslikava Tereza Stamenković.

- Kada vidimo koliko je slika sa našim muralima osvanulo na društvenim mrežama, jasno je da radimo pravu stvar, jer se i na taj način čuje za naše malo mesto, koje živi od turizma - ističe Ilija Blanuša, direktor Centra za kulturu.

Mural od 15 metara čuvene francuske umetnice Kašink

JEFTINO, A AFEKTNO

ILIJA Blanuša kaže da izrada murala ne košta mnogo, a da je, s druge strane, njihov efekat nemerljiv. Iz opštinskog budžeta su dosad plaćali samo pripremu zida za slikanje i nabavku boja, dok umetnici nisu naplaćivali rad.