PORED toga što zbog brige o 10.000 najstarijih sugrađana Gerontološki centar u Subotici spada u jednu od najboljih ustanova u oblasti socijalne zaštite u zemlji, "kuća velikog srca za stare", kako ga zovu, predstavlja i lidera u energetskoj efikasnosti.

Na petom spratu centralne zgrade Gerontološkog centra, Domu za negu "Dudova šuma" u utorak je počelo postavljanje sunčanih kolektora, uz pomoć kojih će objekat biti energetski efikasniji, a time i ostvariti značajne uštede. Radovi će trajati dvadesetak dana, kada će postrojenje biti pušteno u rad.

Pokrajinska vlada je u projekte energetske efikasnosti uložila 54 miliona dinara, a po rečima Nenada Grbića, pokrajinskog sekretara za energetiku, svaki uloženi dinar se i te kako isplatio.

- Drago mi je što svaki put, kada posetim Gerontološki centar, vidim nešto novo i dobru volju uprave da svojim korisnicima pruži što bolje uslove. Ali to nije samo briga za korisnike, nego i odgovoran odnos prema društvu i zaštita životne sredine, jer se ulaganjem u energetsku efikasnost postižu i uštede, koje onda rasterećuju budžet - istakao je Grbić.


PROČITAJTE JOŠ - Briga o starim licima


Projekat u sprovođenju energetske efikasnosti Gerontološki centar je počeo još 2001. godine, kada je sredstvima Vlade SAD objekat sa nafte prebačen da se greje na gas.

- Zahvaljujući Vladi APV, dobili smo više od 70 miliona dinara za projekte u ovoj oblasti. Na osnovu uloženih sredstava, za 12 godina ostvarena je ušteda od 20 miliona dinara, što svakako opravdava ulaganje - naglašava Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. - Tu, naravno, nećemo stati, nastavljamo za pumpama za grejanje u Gerontološkom klubu u Bajmoku, nadamo se izradi energetskih pasoša za klubove, za šta smo takođe aplicirali. Nastavljamo da konkurišemo za sredstva, jer želimo da svi naši objekti budu energetski efikasni.


PRVI KOLEKTORI JOŠ 2012.

PRE šest godina Gerontološki centar je pustio u rad prve kolektore, a kako je tada rečeno, na mesečnom nivou to donosi uštede i do 2,5 miliona dinara.