NA PRSTIMA U NOVE KUĆE: Žitelji Romskog naselja u Bogojevu oduševljeni stanovima koje im je poklonila EU

Z. RAJIĆ

22. 10. 2018. u 10:55

Uštedom u izgradnji, sve porodice dobiće i nameštaj i belu tehniku; Budući korisnici u kuće ulazili pažljivo, u strahu da nešto ne polome

НА ПРСТИМА У НОВЕ КУЋЕ: Житељи Ромског насеља у Богојеву одушевљени становима које им је поклонила ЕУ

Može li se sa starim navikama u novi ambijent / Foto Ana Bogdan

STANOVNICI romskog naselja u Bogojevu pripremaju se za preseljenje u nove kuće, koje su za njih izgrađene u pet sela u opštini Odžaci. Posle 53 godine postojanja, nelegalno podignuto naselje, u kojem u krajnje nehumanim uslovima živi 108 stanovnika, od čega 35 maloletnih, biće zatvoreno, a 34 porodice zbrinute u osam kuća u Bačkom Gračacu, po četiri u Bačkom Brestovcu, Karavukovu i Laliću i sedam dvojnih objekata u Bogojevu. Kuće su uveliko završene, a useljenje, koje je bilo predviđeno za kraj septembra, pomereno je za novembar, jer još nije omogućeno priključivanje novih domaćinstava na vodovodnu mrežu.

- Nove kuće su toliko moderne da su budući korisnici u njih ulazili na prstima, u strahu da ne polome pločice ili laminat. U saradnji sa Udruženjem Roma "MR Luna" u Bogojevu, organizovali smo za njih radionice o korišćenju kuća i održavanju higijene. Oni su ovih dana sami sređivali svoje buduće domove - navodi Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci.

Pred preseljenje, žiteljima mahale u Bogojevu predočen je upitnik, kojim je, između ostalog, traženo da odgovore da li misle da treba nastaviti sa starim navikama u novoj sredini, kako će se starati o životinjama i ponašati sa sekundarnim sirovinama. Od predstavnika budućih domaćinstava u svih pet sela formiran je "kućni savet", koji će brinuti da se dodeljena imovina održava, da se ništa ne prodaje i ne uništavaju javne površine.

PROČITAJTE JOŠ: Romi do krova brže od plana

Stambeno zbrinjavanje porodica iz naselja u Bogojevu finansirala je EU, a sufinansirale Vlada Srbije i lokalna samouprava. Nosioci projekta su Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa (Hausing centar) iz Beograda i opština Odžaci. U dvorištima dodeljenih kuća napravljeni su savremeni objekti za držanje domaćih životinja, a biće uređene i bašte. Kuće je po najvišim evropskim standardima izgradilo preduzeće "Domtera" iz Ivanjice.

Sređivanje budućih domova


- Radovi su koštali manje nego što je bilo planirano, pa je odlučeno da se od ušteđenog novca svim porodicama u novim kućama obezbedi i nameštaj i bela tehnika - ističe Đurić.

Moderne muće za Rome iz Bogojeva


ENERGETSKI PASOŠ I "SMEDEREVAC"

SVA domaćinstva dobiće i šporet "smederevac".

- Kuće poseduju energetski pasoš, na osnovu kojeg je izračunato da će svakoj porodici mesečno biti dovoljno 25 evra ili nešto više od pola kubika drva za grejanje. Srećom, one su u Bogojevu živele pored šume i sve su već snabdevene ogrevom za zimu - naglašava Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije