Niz reku Lim od subote ujutru teče hiljade mehurića bele pene, što je uznemirilo meštane priobalnih mesta u okolini Prijepolja. Za sada nema zvaničnih informacija, niti potvrde kako je došlo do ove pojave.

Žitelji Ivanja koji su novinara “Novosti” obavestili o ovoj pojavi sumnjaju da je neko na potezu između Velike Župe i njihovog naselja prosuo nepoznatu materiju u vodu, koja je zatim stvorila mehuriće i belu penu.

- Jutros iznad ivanjskog mosta mogla se videti veća količina belh mehurića, nalik peni kako pluta niz reku. Ovo me je podsetilo na period kada se proizvodila celuloza u Beranama i kada su otpadne vode iz fabrike završavale u Limu a zatim pravile mehuriće koji su stizali i do nas. Sada sumnjam da je neko prosuo opasnu materiju koja bi mogla da zagadi i onako dovoljno prljav Lim i ugrozi riblji fond u njemu – priča sredovečni stanovnik Ivanja.

PROČITAJTE JOŠ: ZABRINUTOST ZA SUDBINU REKE: Pomozite, uništiše Lim!

Inače, pre nekoliko dana zbog zagađenosti Lima i brige za rekom NVO "Euromost" iz Bijelog Polja, pisala je dopise i slala na adresu evropskom komesaru za životnu sredinu Karmenu Veli i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Oravu. U pismu je iskazana zabrinutost za sudbinu Lima zbog konstantnog zagađivanja reke koje potiče iz kanalizacionih cevi kojima fekalni i drugi otpadi idu direktno u nju, od raznog otpada iz klanica i živinarskih farmi, nagomilanog smeća i šuta, od kojeg nestaju obale.