DAN OSLOBOĐENjA KRUŠEVCA: Na spomeniku 69 imena junaka (FOTO)

S. BABOVIĆ

14. 10. 2018. u 17:49

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВЦА: На споменику 69 имена јунака (ФОТО)

Foto Sofija Babović

Porodice ožalošćenih porodica godinama je ujedinjavao bol. Od nedelje, 14. oktobra, na Dan oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu, povezani su i spomenikom
NAŠ Aleksandar je imao samo 31 godinu kada je stradao kod Rudnika na Kosmetu, ostavio je malu ćerkicu i suprugu-svedoči, kroz teške suze, za „Novosti“, Milena Bašić, majka poginulog junaka, rezerviste, čije je ime ispisano na Spomeniku palim borcima iz ratova 1991-1999, otkrivenog u nedelju u Memorijalnom parku Slobodište u Kruševcu. - Izgubili smo ga 23. maja, a 5. maja je bio na odsustvu. Imao je visoku temperaturu,lekari su savetovlai da ozdravi, pa da se vrati na ratište. Ali naš sin...Rekao je ako ostanem, drugovi neće moći kućama.Tako smo ga zadnji put videli...

Porodice ožalošćenih porodica godinama je ujedinjavao bol. Od nedelje, 14. oktobra 2018. godine, na Dan oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu, povezani su i spomenikom, koji je u znak sećanja na poginule pripadnike vojske, policije i rezerviste otkriven uz dostojansvenu ceremoniju: minut ćutnja,himnu,otpevane i izgovorene stihove.

Na postamentu - 69 imena. Bili su nečija deca, nečiji roditelji, verenici, braća, kumovi, drugovi iz školske klupe.


PROČITAJTE JOŠ - POŠTA PALIM JUNACIMA: Obeležava se Dan oslobođenja Kruševca (FOTO)

- Mogu samo u ime naše, ali verujem, i ume drugih porodica koji su naši sapatnici, zahvalim svima,koji su na neki način pomogli da se otkrije spomenik-naše izgubljene sinove ne može ništa da vrati, ali ovo je znak, da ih se savremenici sećaju-kažu nam Bora i Milena Bašić.

Novootkriveni spomenik urađen je na inicijativu udruženja boraca sa teritorije grada i Odbora za sprovođenje aktivnosti za podizanje spomenika. Delo akademskog vajara Svetomira Radovića.

- Ovaj spomenik je simbol zajedničke borbe vojske, policije rezervnog sastava i svih učesnika ratnih dešavanja, iz tog zajedništva potekla je i snaga u borbi za očuvanje slobode - rekla je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Velimir Milošević,predsednik Slobodarskog pokreta napominje da je skoro 20 godina proteklo od poslednjeg otadžbinskog rata. Zahvaljujući, navodi Milošević, podršci Bratislava Gašića, direktora BIA, gradskih vlasti,Kluba privrednika grada Kruševca, ideja o spomeniku je realizovana.

- Spomen obeležje čuvaće od zaborava uspomenu na naše junake i njihovu veliku žrtvu koju su dali da bi mi danas živeli, slobodno i u miru - istakao je Boban Gašić, predsednik Klub privrednika.


DAN OSLOBOĐENjA GRADA


DAN oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu obeležen je i polaganjem cveća na svim spomenicima posvećenim junacima, a od početka oktobra, realizovano je više kulturno-umetničkih programa posvećenih i 100.godišnjici oslobađanja grada u Prvom svetskom ratu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

16.10.2018. 03:20

A jel ima neko ime cetnika? Oni prvi oslobodili, p aih partizani isterali. Keserovic....