Zasijaće Momine zidine

V. ĆIRIĆ

10. 10. 2018. u 14:15

Obnovljena tvrđava podignuta neposredno pre Kosovskog boja u Pirotu. Sređene kule, kapije, prilazi, a uskoro će dobiti i struju

Засијаће Момине зидине

Posetioci rado dolaze u Momčilov grad

SREDNJOVEKOVNA tvrđava Momčilov grad, podignuta u decenijama neposredno pre Kosovskog boja, poslednjih godina poprimila je svoj prvobitni izgled, čime je zaustavljeno višedecenijsko ruiniranje. Park u podnožju postao je stecište dece, sa kompletnim mobilijarom, na tvrđavi su obnovljene kule, kapije, prilazi, stepeništa, a uskoro će dobiti i struju, odnosno biće osvetljena.

Umesto stecišta narkomana, pijanaca i siledžija, postala je pravi turistički dragulj Pirota i ovog dela Srbije. Ono što je još značajnije obnovljena je sredstvima iz fondova prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom.

- Obnova tvrđave finansirana je iz prvog poziva prekogranične saradnje sa gradovima u Bugarskoj. Ukupna vrednost radova je oko 367.000 evra. Javili smo se i na drugi poziv "Intereg" programa, a sredstva ćemo upotrebiti za opremanje unutrašnjosti kula, formiranje izložbenih postavki za turiste, ali i istraživače. Za najmlađe će biti osmišljen neki sadržaj, koji će biti i edukativan i zabavan - kaže Nenad Petrović, menadžer projekta obnove tvrđave, koju Piroćanci zovu i Kale.Rekonstrukciju i kompletne radove proteklih meseci i godina, pratili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako kažu, završetak radova očekuje se za dvadesetak dana, baš onako kako je projektom bilo i predviđeno. Do sada su urađeni mnogi sanacioni radovi, postavljena je hidroizolacija u srednjem i gornjem gradu, instalacija je razvedena i narednih dana će kablovi biti pokriveni odgovarajućim kamenom ili kamenim pločama.

Objekat koji je pod zaštitom države i od neprocenjivog kulturno-istorijskog značaja će, kako saznajemo nakon otvaranja imati sadržaje poput velikih evropskih muzeja.

SNIMANJA

Pirotska tvrđava poznata je i filmadžijama, pre svega onima koji se bave epohom. U njenim zidinama snimani su delovi filma "Kosovski boj" i znamenite serije "Vuk Karadžić". Kadrovi iz tvrđave su prikazivani i u mnogobrojnim dokumentarnim ostvarenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Radomir Istoricar

10.10.2018. 14:42

Objavljujete vise netacnih i izmisljenih stvari. Mesate istoriju i mitove. Prema istorijskim istrazivanjima, "Kosovska Bitka" nije postojala. To je samo mit - prica bez osnova, ili bajka. U to vreme nije postojala nikakva Srbija. Srbija je nastala 1878 godine. Tada je Balkan vec bio bez Tatara i Turaka - ili skoro slobodan. Balkan je bio osvojen od Tataraa. krajem 14 veka naislo je osvajanje Balkana od Otomanske Imperije. Dali se sudar tih dveju sila desio na samom Kosovu, nije dokazano. Toliko!

dobra vutra

10.10.2018. 17:59

@Radomir Istoricar - Radomire, ili tacnije neki Muljimi Muljazimi, dobra ti je ta vutra, ali prvo pravilo je da ne koristis to sto valjas.

баунти

10.10.2018. 17:20

Радомире, добра та вутра, а? Пржи мозак, очигледно.... Хехехехе