Akrobacije pilota ostavile bez daha

Jelena Ćosin

nedelja, 07. 10. 2018. u 09:15

Акробације пилота оставиле без даха

Foto J. Ćosin

Atraktivni "Otvoreni dan" na niškom vojnom aerodromu. Mnogobrojni posetioci mogli su da uđu u letelice

AKROBACIJE aviona "orao" i helikoptera "gazela" i "gazela gama", skokovi padobranaca 63. padobranske brigade iz vazduhoplova, kao i mnogobrojne letelice i naoružanje, juče je na niškom vojnom aerodromu "Narednik - pilot Mihajlo Petrović" posmatralo više od 6.000 Nišlija u okviru akcije "Otvoreni dan".

Mnogobrojni posetioci mogli su da uđu u letelice koje su bile izložene, kao i da saznaju nešto više o njima, a performans pilota lovačko-bombarderske eskadrile i helikopterskih eskadrila oduševio je Nišlije. Brišući let mlaznog aviona "orao" na samo stotinak metara od tla ostavio je bez daha sve posetioce, a posebno one najmlađe.

Pročitajte još: Više novca za letove

- Svake godine dolazimo na "Otvoreni dan" sa decom, i zaista je divan osećaj posmatrati umeće naše vojske, naših pilota. To je retka prilika da deca vide kako avioni izgledaju unutra, kako izgleda pilotska kabina, kao i da čuju nešto više o njima - kaže Nišlijka Ivana M.

Na vojnom aerodromu u Nišu bili su izloženi vazduhoplovi kojima je 98. vazduhoplovna brigada naoružana i prikazane su operativne sposobnosti njenih posada, među kojima su avioni "orao" i školski avion "V-53", odnosnoa "utva", helikopteri "HT-40", "Mi-8" i "gazela gama", kao i transportni avion 230. Pored toga, mogle su se videti i postavke iz 230 garnizona koji su predstavljali protivvazdušnu odbranu.

Pročitajte još: Grad Niš ustupio aerodrom državi

Cilj akcije "Otvoreni dan", je promovisanje vazduhoplovstva i poziva pilota i vazduhoplovnog tehničara, kao i prikaz operativnih sposobnosti vazduhoplovnih moći. Akciju je organizovala 98. vazduhoplovna brigada, a njen komandant Milan Mitrović kaže da je jedan od ciljeva manifestacije i prikaz svega što vazduhoplovna brigada kao deo vojske predstavlja. Akciji je prisustvovao i general Duško Žarković.
Milan Pavlović
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Любитель

07.10.2018. 15:53

Ускоро ће аеродром користити само војска.

Любитель

07.10.2018. 15:54

Ускоро ће и цивилни аеродром користити само војска.