Stanari Dositejeve 11 ne veruju obećanjima

LJ. PRERADOVIĆ

04. 10. 2018. u 09:41

Pre mesec i po ostali bez krova nad glavom, protive se da im sanaciju radi ova firma koja ih je dovela u takvu situaciju. Insistiraju da se pre obnove proceni šteta

Станари Доситејеве 11 не верују обећањима

Jedna od stanarki u zgradi, u kojoj je srušen zid Foto D. Dozet

OŠTEĆENI stanari iz Dositejeve 11 u Novom Sadu, koji su zbog nelegalnih građevinskih radova investitora "Astra plan", na susednoj parceli, pre mesec i po ostali bez krova nad glavom, protive se da im sanaciju radi ova firma koja ih je dovela u takvu situaciju. Ističu da još nije urađena ni procena štete.

To je dogovoreno na preksinoćnom sastanku Skupštine stanara i istaknuto da vlasnici odbijaju da potpišu saglasnost da se rekonstrukcija kuće, kojoj je zbog pripreme za gradnju višespratnice u Dositejevoj 9 srušen zid u dužini od oko 20 metara, poveri "Astra planu". Vlasnici stanova, kako se moglo čuti, trpe pritisak da pristanu na ovu, kako su je okarakterisali, "bezobraznu" ponudu.

- Potpuno je neprihvatljivo da se sanacija radi bez prethodnih statičkih i drugih provera i ne želimo da nas investitor uslovljava - ističe Vesna Premić, jedna od stanarki u Dositejevoj 11. - Insistiramo da nezavisni građevinski stručnjaci, sa Građevinskog fakulteta u Subotici, urade plan sanacije, i to o trošku "Astra plana".

Interes 12 porodica je, naglašavaju, da se sačini procena kako sanacija može da se uradi i da kuća bude bezbedna za stanovanje, jer neće da rizikuju živote. Žele da taj posao nadgledaju nadležne gradske službe.

Dragan Mitrović, predsednik Skupštine stanara, navodi da se kao rešenje pominje i eventualno rušenje kuće sa 12 stanova.

- Po toj opciji, lokacija naše kuće bi se dodelila kredibilnom investitoru, koji bi našao interes da na tom mestu sagradi stambeni objekat, a oštećenim vlasnicima izgradi stanove - dodaje Mitrović. - Ne verujemo investitoru i sa njim nećemo da pregovaramo.

Prema rečima našeg sagovornika, advokati oštećenih vlasnika u četvrtak će se sastati sa predstavnicima "Astra plana" kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

KIRIJA

I PORED rešenja građevinske inspekcije da je kuća nebezbedna i da je prostor opasan za život, četiri porodice čiji su stanovi sa desne strane i dalje borave u svojim stanovima. Po izlasku iz hotela, gde im je jednomesečni boravak platio grad, tri porodice nisu uspele da pronađu adekvatne stanove, čije se iznajmljivanje narednih šest meseci plaća iz gradske kase.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije