Svedočanstvo o Velikom ratu

D. RISTIĆ

04. 10. 2018. u 10:15

Сведочанство о Великом рату

Stevan Tucović, Dimitrije Tucović, Vladimir Tucović / Foto Vikipedija

Povodom dana oslobođenja, u Vranju promovisan "Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića"

POVODOM obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja grada u Velikom ratu, u Vranju je promovisana knjiga pod naslovom "Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića", ovaj događaj su ovdašnji stručnjaci organizovali u saradnji sa kolegama iz Istorijskog arhiva u Užicu.

Stevan Tucović je bio dvostruki nosilac Karađorđeve zvezde, te učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata. Jedan njegov brat - Vladimir - zajedno sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, tokom Solunskog procesa osuđen je na smrt, ali je kasnije pomilovan, dok je drugi - Dimitrije - upamćen kao vođa tadašnjeg socijalističkog pokreta u Srbiji.

Pročitajte još - Pobuna plaćena glavom

Arhivski savetnik iz Užica i priređivač ovog dela dr Aleksandar Savić kaže da knjiga obuhvata događaje od 1915. do 1918. - bitke, stradanja Srba, albansku golgotu, dane na Krfu i proboj Solunskog fronta - a autor ju je posvetio bratu Dimitriju Tucoviću koji je poginuo tokom Kolubarske bitke, te supruzi Miri koja je poreklom bila iz Vranja.

BRAVO

DNEVNIČKI zapisi pukovnika Stevana Tucovića su na objavljivanje čekali gotovo čitav vek, a odštampani su zahvaljujući književniku Ljubivoju Ršumoviću, koji je sačuvao kopiju izgubljenog originala.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije