Psi nestaju bez traga

Z. RAJIĆ

03. 10. 2018. u 14:41

Пси нестају без трага

Razvaljeni kavezi, pušteni psi Foto BAK

Udruženja za zaštitu životinja zabrinuta za napuštene životinje u Srbobranu koje se odvoze u Temerin. Sumnja se da se čopori izbacuju u drugim opštinama

NAPUŠTENI psi sa ulica u opštini Srbobran odnose se u kaveze u Temerinu, u kojima, prema tvrdnjama iz Udruženja za zaštitu prava životinja BAK u Nadalju, nema uslova za njihovo zbrinjavanje. Navodi se da su psi životno ugroženi i tokom grupnog prevoza do Temerina, u limenim sanducima sa nedovoljno ventilacije. Ono što ljubitelje životinja posebno zabrinjava jeste sudbina pasa, jer se ne zna gde i kako završavaju posle karantina u Temerinu.

U avgustu je u Srbobranu, Nadalju i Turiji uhvaćeno 12, a u septembru 15 pasa. Posle druge akcije predstavnici udruženja BAK zatekli su u Temerinu 15 pasa, od kojih je jedan izvučen, za šta je plaćeno 3.600 dinara. Naglašavaju da pas pritom nije ni vakcinisan, ni čipovan, niti kastriran. Nekoliko dana kasnije, u prihvatilištu je bilo ukupno pet pasa, a u jednom kavezu ležalo je štene u krvi, koje je udavio veliki beli azijat. Tokom naredne posete, navode, naišli su na razvaljene kaveze, a psi su bili pušteni.

- Boksovi za pse u Temerinu su krajnje nehigijenski. Hrana se baca na beton, na kojem psi leže izmešani - zdravi i bolesni, mužjaci i ženke, veliki i mali. Objekti ne ispunjavaju uslove propisane za prihvatilišta ili pansione za životinje - predočila je čelnica udruženja BAK Svetlana Đorđin.

Pročitajte još - VLASNICI PASA, OPREZ: Šinteri otimaju i čipovane kućne ljubimce i odvoze ih u druge gradove!

Hvatanje napuštenih pasa u Srbobranu, kao i u mnogim drugim vojvođanskim opštinama, obavlja "Zoohigijena Aza", sa sedištem u Odžacima, koja je iznajmila objekte JKP "Temerin" u ovom gradu. Ugovor sa "Azom" potpisalo je JKP "Graditelj" iz Srbobrana, na osnovu odluke lokalne Skupštine da se obavljanje usluga zoohigijene poveri privatnom preduzeću, jer opština nema kapaciteta za taj posao.

Primedbe na uslove u boksovima

Zahteve za inspekcijsku kontrolu prihvatilišta u Temerinu podneli su udruženje BAK i NVO "Solidarno za životinje i prirodu" u Beogradu.

- "Aza" radi tako što hvata pse u jednoj opštini, a izbacuje ih u drugim, pa iste ponovo hvata, o čemu svedoče brojni građani. Širom Vojvodine pojavljuju se novi čopori nepoznatih pasa, uplašenih i dezorijentisanih, često bolesnih i povređenih, koji predstavljaju opasnost od širenja zaraznih bolesti, kao i za bezbednost... - navela je Aleksandra Dudić iz NVO "Solidarno za životinje i prirodu" u prijavi, koju je krajem septembra dostavila Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Transport lutalica u skučenim sanducima

ZOOHIGIJENA IZGUBILA "O"


DIREKTOR "Aze" Branko Jovanović izbegao je odgovor na novinarsko pitanje šta biva sa uhvaćenim psima, i za sve informacije o preduzeću uputio na Agenciju za privredne registre (APR).

Tamo se može saznati da je "Aza" osnovana 20. januara 2017. godine i da njenu pretežnu delatnost čine "ostale nepomenute lične uslužne delatnosti". Zanimljivo je da je u nazivu firme izostavljeno slovo "o", pa je u APR zavedena kao "Zohigijena" umesto "Zoohigijena".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

LETECI CAMAC

03.10.2018. 15:13

Psi se stavljaju malo po malo u neki kombi i pustaju po seoskim atarima. Bili smo u lovu ali dovoljno daleko da nismo mogli da snimimo, ili vidimo reg broj. Takvi posle napadaju stada, ljude, divljac itd.

MrDr

03.10.2018. 15:15

Ma,baš smo se potresli,eno koliko ljudi živi po ulicama,ispod nadvožnjaka i u kartonskim kutijama pa niko da ih spomene.Evo vi,ljubitelji pasa lutalica, imate istorijsku priliku da ih spasete i postanete njihovi heroji.Ja sam ipak za sterilizaciju i smanjenje pasa i mačaka lutalica.Treba pomoći prvenstveno ljudima,invalidima i bolesnima.

Pera Detlić

03.10.2018. 15:18

Što nestaju psi, nestaje i stanovništvo, svaki dan sve manje, i manje broj stanovnika, to je problem, koji se nespominje, a ne psi

Чикириз

03.10.2018. 17:07

Пси су човекозависна бића пуна љубави и жељна љубави! Однос према њима ( али и осталим животињама) показује степен човечности у нама. Колико смо људи!!Судећи по овоме ( али и по коментарима) мало је људскости остало код Срба!! Само страх,агресија и бездушност!!!

Миљојко

03.10.2018. 21:05

@Чикириз - А зашто ви целом друштву намећете псе?

Vlada

04.10.2018. 05:45

@Чикириз - Delimo istu planetu i pravo na zivot ! Naravno tu su i pacovi,misevi, komarci,smrdibube i ostale ne-domace zivotinje...

sale

03.10.2018. 20:57

Evropa je namenila Srbiji da bude azil za napustene pse iz EU. Zato je u Srbiji donesen zakon da se napusteni psi ne smeju eutanizovati, nego drzava mora da se brine za njih.

Анти Антифа

04.10.2018. 07:31

Удржења за заштиту животиња,на чије се инсистирање,пси луталице у Зрењанину пуштају на улице су директни кривци за преко 400 уједа паса у задњих годину дана и позивам оштећене да тим удужењима поднесу захтеве за накнаду штете