PRIJEPOLjE je minulog vikenda dobilo Sultan Gazi džamiju - jednu od najlepših u čitavom regionu, nazvanu po istanbulskoj opštini koja je bila najveći donator tokom izgradnje ove svetinje.

Inicijativu za podizanje džamije na ovom mestu su još pre deceniju i po pokrenuli muslimanski vernici - lokalne džematlije, a radovi su, posle nekoliko godina pripremnih radnji i izrade projektne dokumentacije, započeti 1. septembra 2013. Na čelu Odbora za igradnju je bio prijepoljski biznismen iz naselja Ivanje Osman Ćatić, a zbog vekova složnog suživota Bošnjaka i Srba na ovom prostoru, na listi mnogobrojnih donatora su se našli i mnogi pravoslavci. Povodom završetka posla, posebna plaketa je pripala privredniku Nemanji Romandiću.

Pročitajte još - Grad na Limu dobio najlepšu džamiju na tromeđi

- Iako je isprva bilo nedoumica oko toga da li se jedan ovakav projekat može izgraditi u našem gradu, završili smo džamiju bez premca na širem području ovog dela Srbije. Priloge je slalo na stotine ljudi, ne samo iz Prijepolja, već i iz regiona, pa i dijaspore, pa se nadam da će ova džamija biti mesto našeg sastajanja, ali i učenja. Njena vrata će biti otvorena svima - poručio je tokom svečanog otvaranja Osman Ćatić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Prijepolju Nadir Dacić kaže da je Sultan Gazi džamija pravi primer inspirativne vere i entuzijazma odgovornih ljudi.

Inače, novo zdanje je sagrađeno prema projektu ovdašnjeg arhitekte Alije Iglice, kojem je ovo peta džamija na kojoj je radio u Prijepolju.

Zvaničnici tokom svečanog otvaranja Foto A. Rovčanin