Žeravija čami bez vodenica

V. MITRIĆ

01. 10. 2018. u 08:20

Жеравија чами без воденица

"Srednjaka" više nikome ne služi

U lozničkom selu Runjani mnogi meštani se još rado sećaju prošlih vremena

NA rečici Žeraviji, koja izvire iznad rodne kuće Vuka Stefanovića Karadžića, pa od Tršića najvećim delom teče kroz susedno selo Runjane - do ulivanja u baru Starača, čije vode idu u Drinu - iščezle su gotovo sve vodenice.

U pomenutim Runjanima radi samo jedna, potpuno obnovljena, koja pripada familiji Stanojević iz susednih Klubaca, dok su druge zarasle u korov ili ih je "zub vremena" potpuno sravnio sa lica zemlje. A, pre samo nekoliko decenija, samo u ovom selu je radilo 13 vodenica na Žeraviji, pa nije bilo uglednije familije bez vlastitog mlina na vodi.

Pročitajte još: GRAD TRAŽI LEK: Oboleo stari hrast lužnjak u Runjanima kod Loznice

Vodenica "Srednjaka", koja je ime dobila po tome što se nalazi na sredini toka, najduže je odolevala, ali samo zato što ju je, uz pomoć države, obnovio dr Đorđe Pavlović - nekadašnji visoki funkcioner u Vladi Srbije rođen u ovom selu. Uz vodenicu je bio urađen i bazen, a poslednjih godina sve deluje sablasno: napušteno i zapušteno.

I, dok su jedni vodenicu uništavali iz hira - pod uticajem alkohola i nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci - drugi su pokrali šta im je odgovaralo...

Pročitajte još: Runjani: Mirisi prirode i kuhinje

- Pamtim lepa druženja kraj ove vodenice, posebno kupalište na Žeraviji u čijoj vodi smo i pecali, ali su, eto, došla neka druga vremena - svedoči Miroljub Milovanović iz Runjana.

Zapušteni bazen na toku kroz Runjane

Slično zbore i braća Burmazović - Velemir poznatiji kao Mile i Selemir - rođena na samo nekoliko desetina metara od vodeničnog kola. Ni oni ne mogu da poveruju u to da se olako uništava i ono što se obnovi, ali su nemoćni da bilo šta promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije