U Loznici razgraničenje i među popovima

V. Mitrić

29. 09. 2018. u 08:28

У Лозници разграничење и међу поповима

Foto V. Mitrić / Stara crkva u Loznici

Zašto je vladika Lavrentije doneo odluku o podeli crkvene opštine Loznici. Zbog svađa među sveštenicima, posla će biti i za državne sudove

EPISKOP šabački Lavrentije je doneo akt o podeli Crkvene opštine Loznica na dva dela - kako je to ranije učinjeno u Šapcu - u nameri da budu prevaziđene svađe i netrpeljivost među sveštenicima koje dugo traju, bez izgleda da se prevaziđu.

Pročitajte još: SPUTNjIK: Šta Ruska crkva očekuje od SPC povodom sukoba unutar pravoslavlja

Odluka podrazumeva da će izvesnom broju sveštenika pripasti stara crkva u gradu i bogomolja koja se gradi u obližnjem selu Voćnjak, dok su njihovim oponentima namenjene crkve na Lagatoru i Lozničkom Polju - obe još neosveštane. Pritom će oni koji ostaju u staroj crkvi dobiti i crkvenu prodavnicu, dok će popovi iz drugog tabora moći da računaju na istovetan sadržaj na lozničkom groblju i u novim hramovima.

Grupa od četvorice sveštenika je, saznajemo, od početka godine episkopu prosledila čak 12 opširnih predstavki protiv starešine Milana Aleksića, a u Eparhiji šabačkoj je potvrđeno da su sve one listom odbačene kao neosnovane. Presudna je bila kontrola namesnika o njegovom desetogodišnjem finansijskom radu, tokom koje nije pronađena bilo kakva nepravilnost...

Vladika Lavrentije

Posle samo četiri meseca, vladika Lavrentije je smenio namesnika lozničkog i postavio drugog, ali se “duhovi” među sveštenicima nisu smirili, pa je podela Crkvene opštine bilo jedino moguće rešenje. Nažalost, mira još zadugo neće biti jer onima koji su se žalili episkopu predstoji i obrazlaganje iznetih optužbi pred državnim sudovima, kojima su se takođe obratili.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije