VEĆINA od 12 porodica iz Dositejeve 11 u Novom Sadu, koje su ostale bez krova nad glavom usled nelegalne gradnje firme "Astra plan" na susednoj parceli sa brojem 9, još nije uspela da pronađu odgovarajuće stanove, čije će iznajmljivanje narednih šest meseci plaćati Grad. Oni su i dalje u hotelima "Park" i "Novi Sad", gde, takođe o trošku Grada, mogu da ostanu do 1. oktobra.

Pojedine porodice već su uspele da iznajme stanove i da plate kiriju, a većina ih je i dalje u potrazi za privremenim smeštajem, u kojem će ostati dok im se, kako očekuju, trajno ne reši stambeno pitanje.

Pročitajte još: KRAJ AGONIJE ZA NOVOSADSKE PORODICE: Grad obezbedio privremeni smeštaj

Oštećeni stanari oštro se protive tome da se popravka poveri "Astra planu", koji je nelegalnim građevinskim radovima, pripremama terena za gradnju višespratnice, prouzrokovao rušenje 20 metara dugog zida.

Vesna Premić, jedna od stanarki, kaže da je zahvaljujući Gradu, koji je, iako nije imao obavezu, ispunio što je obećao, i obezbedio im novac za polugodišnju kiriju, iznajmila stan za svoju porodicu.

VEŠTAČENjE U OSNOVNOM javnom tužilaštvu nam je rečeno da su izdali naredbu da se uradi građevinsko veštačenje, kako bi se rasvetlile sve okolnosti pod kojima se dogodilo rušenje zida i sagledala eventualna odgovornost. - Kada dobijemo nalaz veštaka, biće doneta odluka o optužnici - navode u OJT.

- Ne želimo da investitor zbog čijih građevinskih radova nam se i srušio čitav zid kuće radi sanaciju zgrade - kaže Premićeva. - Hoćemo da se nađe nezavisan izvođač radova koji će da uradi taj posao, a da stručnjaci prethodno urade projekat statike, da posle sanacije ne strepimo od toga da će se zid ponovo srušiti.

Dragan Mitrović, predsednik Skupštine stanara u Dositejevoj 11, takođe smatra da sanacija nije najbolje rešenje, jer je reč o zgradi staroj stotinu godina, i dodaje da bi popravka mnogo koštala.

Pročitajte još: Porodicama iz porušenih stanova u Novom Sadu obezbeđen smeštaj za sedam meseci

- Svakog dana se stvaraju nove pukotine, i pitanje je kako će sve izgledati na proleće - kaže Mitrović, koji je takođe uspeo da iznajmi stan za narednih pola godine. - Problem je i to što su se sada pojavili mešetari koji bi da profitiraju na našoj muci, koji hoće da kupe porušene stanove i da se uknjiže kao vlasnici. Jedan čovek mi je nudio novac za moj porušen stan od 20 kvadratnih metara, ali sam odbio.

Oštećeni su angažovali i advokata, jer nameravaju da tuže krivca za nevolju u kojoj su se našli.


ZATRPAVANjE RUPE PROBILO ROK

MADA je investitoru "Astra plan" naloženo da rupu na gradilištu zatrpa do 28. avgusta, to se još nije dogodilo.

- U toku je priprema dokumentacije za sprovođenje prinudnog izvršenja ukoliko insvestitor sam ne ispuni naloženu obavezu ili ne pribavi potrebnu dokumentaciju za radove na toj adresi - kažu u Građevinskoj inspekciji.