SVAKI ulazak i izlazak iz nekoliko višespratnica u pirotskom naselju popularno nazvanom Lepa Brena, u Jevrejskoj ulici, skopčan je sa rizikom da vam na glavu - sa visine od tridesetak metara - padne čitava ploča. Da problem bude još drastičniji, u središtu ovog naselja se nalazi dečje igralište sa klackalicama, ljuljaškama, toboganima... pa su mališani posebno ugroženi i roditelji ih na svež vazduh šalju sa sve većom zebnjom...

Pročitajte još: OLUJA NAPRAVILA HAOS: Krov benzinske pumpe pao na automobil u Novom Sadu, vozač u bolnici (FOTO)

Istine radi, ove zgrade su podignute još pre tridesetak godina, kada je Pirot bio u naponu industrijske moći, ali se od tada u njih gotovo ništa nije ulagalo. Iako dosad, pukom srećom, niko nije povređen, ne treba čekati kakvu tragediju, pa da se nešto preduzme. U međuvremenu, o opasnosti koja vreba stanari su istakli obaveštenje, a prostor oko dve zgrade od po desetak spratova je obezbeđen trakom sa upozorenjem.

Pročitajte još: Fasada pada i sa "pametne" zgrade

- Radi se o azbestnim ili pločama od nekog sličnog materijala koje su teške po tridesetak kilograma, a njima je opšiven gornji sims. Po svemu sudeći, to je urađeno traljavo, nekim tankim ekserima, pa su ploče počele da otpadaju. To se najčešće dešava prilikom naglog zahlađenja ili otopljavanja, a naročito kada duva jak vetar - objašnjava jedan do sredovečnih vlasnika stana na petom spratu, nevoljan da mu se pominje ime.

MUKA JEDNA od vlasnica stana u potkrovlju kaže da kod nje već prokišnjava, ali da ona sama ne može da obezbedi novac ni za delimičnu sanaciju simsa i krova...

Ali, zato Brankica Antić javno podseća na to da je pre nekoliko dana jedna od pomenutih ploča pala tik ispred nogu dvogodišnje devojčice...

Zebnja ovih Piroćanaca je, kažu, još veća od početka školske godine. Ko god je u prilici, dočekuje dete i prati ga dok ulazi ili izlazi iz zgrade, mada ni to nije neka naročita garancija da neko neće biti povređen.

U lokalnoj samoupravi potvrđuju da su upoznati sa ovim problemom, a građevinski inspektori kažu da se ovaj prostor mora obezbediti i zaštititi. Očekuju, saznajemo, dokumentaciju od stanara, pa će odlučiti o tome da li treba naložiti sanaciju krova, ili samo ograđivanje zgrada!

Nadležni podsećaju i na to da svaka zgrada ima upravnika, čija je obaveza da hitno predupredi neželjene događaje. Nažalost, upravnici nisu bili voljni da otvoreno progovore o zatečenom stanju, ali je jedan od njih konstatovao da se sa stanarima već razgovaralo o mogućim rešenjima. Tvrdi i da je za sanaciju potrebno bar 60.000 evra, što je velika investicija. Pritom, velika većina ovdašnjih ljudi - a u naselju koje je zbog lepote dobilo ime po slavnoj pevačici ima majmanje 300 stanova - i ne želi da izdvaja dodatna sredstva za sanaciju simsa na krovu?!