SLEPO crevo je, najverovatnije, puklo dva dana ranije. Zato te noći nije oka sklopio. Prenemagao se od bolova, ništa nije mogao da jede i pije. Rano ujutru smo ga poslednji put odveli u bolnicu, a već u sledećem trenutku više ga nije bilo...

Ovako, za "Novosti", govori očajna majka osmogodišnjeg dečaka Ognjena Paunovića, koji je preminuo usled sepse 28. avgusta na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Vršcu. Porodica Paunović iz sela Zagajica, kod Vršca, dovodila je bolesno dete lekarima na pregled četiri puta za deset dana! Uzrok ove tragedije je, kako saznajemo, pucanje slepog creva, što lekari Opšte bolnice u Vršcu nisu predvideli. Zbog svih okolnosti ove tragedije - zdravstvena inspekcija istražuje ceo slučaj.

Neutešna majka Verica, koja je maloletnog sina sahranila 30. avgusta na seoskom groblju, ne može da se pomiri sa činjenicom da Ognjena više nema.

- Prvi put smo ga odveli u bolnicu 17. avgusta zbog povraćanja i dijareje. Vratili su nas kući. Posle par dana, pošto mu se stanje pogoršalo, otišli smo u Hitnu i kod hirurga, ali ga ni oni nisu zadržali na ispitivanju. Nisu mu čak dali ni uput za laboratoriju, da uradi analizu krvi - nabraja Verica sve propuste.

Krv su mu vadili kada je već bilo kasno. Nesrećni dečak je tog 28. avgusta poslat na hitnu operaciju, ali je sepsa već "uradila svoje". Sa nevericom se Verica pita kako je moguće da nijedan lekar koji ga je pregledao nije primetio da je u pitanju slepo crevo, već su svi tvrdili da ima stomačni virus.

Svesna da Ognjena više ništa ne može da vrati, Verica sada samo želi - istinu. Čeka rezultate obdukcije, koju su radili stručnjaci iz Beograda, kao i da sazna zašto njen sin nije odmah upućen na laboratorijsko ispitivanje krvi.

- Verovali smo da lekari znaju svoj posao, iako smo odmah sumnjali da je u pitanju slepo crevo. Ipak, nikoga ne optužujem. Samo želim da se ispita tok Ognjenovog lečenja - dodaje Verica.

Smrt osmogodišnjaka zauvek je ostavila prazninu u njenom srcu, iako ima još troje dece - Ognjenovog brata blizanca Luku, kog je dobila u prvom braku, i Anju (3) i Andriju (2) iz drugog braka.


UZETE IZJAVE LEKARA

"NOVOSTIMA" je u Opštoj bolnici Vršac potvrđeno da je dečak preminuo na njihovom odeljenju nakon operacije stomaka, kao i da je inspekcija već odradila deo posla.

- Došlo je do invaginacije tankog creva i nekroze creva, što je uzrokovalo sepsu i smrt dečaka - kaže direktor bolnice dr Jon Omoran. - Zdravstveni inspektori su već uzeli izjave svih lekara, analizirana je i sva dokumentacija dečakovih kontrola pre nego što je primljen u bolnicu. Ceo proces još je u toku.