DISTRIBUCIJA gasa domaćinstvima u opštini Plandište predstavlja čist gubitak za JP "Polet", jer ima mnogo neplatiša. Uz to, komunalci se suočavaju i sa nemogućnošću da koriguju cenu gasa, uprkos tome što njihov dobavljač "Srbijagas" redovno podiže cenu isporuke.

- "Srbijagas" je nama, kao kupcima, lane povećao cenu za oko pet dinara po kubiku, dok mi istovremeno nismo dobili odobrenje Agencije za energetiku da podignemo cenu našim potrošačima. To nam, uz muke sa naplatom računa, stvara brojne poteškoće u poslovanju - ističe Milan Selaković, direktor "Poleta". - Od građanstva nemamo nikakvu zaradu, samo gubitke. Da nije dobre naplate u privredi, teško bismo opstali.

Trenutna potraživanja su oko 30 miliona dinara, od čega polovinu čine dugovi građana. Kako bi smanjili tu cifru, tokom leta su sa mreže isključili većinu neplatiša, da se njihovi dugovi ne bi samo nagomilavali.


PROČITAJTE JOŠ - Plandište: Kasa mala, ali za dobre đake ima


- Ostavili smo im opciju da, ukoliko žele da ih ponovo priključimo, izmire svoje obaveze do početka grejne sezone, koja kreće za oko mesec dana - dodaje Selaković.

Cena gasa za domaćinstva u Plandištu godinama iznosi 38 dinara po kubiku bez PDV, dok je za privredu pola dinara jeftiniji.


PLATIŠE

SELAKOVIĆ podseća da samo zahvaljujući činjenici da najveći privredni subjekti u Plandištu u roku izmiruju svoje obaveze, mogu pozitivno da posluju.